Walt: The Man Behind the Myth (2001)


Ντοκυμανταίρ του Ιδρύματος της Οικογένειας Ντίσνεϋ, σε σκηνοθεσία Ζαν-Πιερ Ίσμπουτς και με αφήγηση του Ντικ Βαν Ντάυκ, για τη ζωή και το έργο του μεγαλύτερου παραμυθά του 20ού αιώνα. 

Από τη γέννησή του στις 5 Δεκεμβρίου του 1901 μέχρι τον πρόωρο χαμό του από καρκίνο στις 15 Δεκεμβρίου του 1965, o Γουώλτ Ντίσνεϋ επηρέασε τη βιομηχανία ψυχαγωγίας όσο κανένας άλλος, αφήνοντας πίσω του ένα πάνθεον από λατρεμένους χαρακτήρες, δεκάδες ταινίες που έχουν μείνει κλασσικές, πάρκα ψυχαγωγίας και εν τέλει μια αυτοκρατορία που όμοιά της ίσως να μην ξαναϋπάρξει. Με πλούσιο υλικό αρχείου και τη συμμετοχή φίλων, συγγενών και συνεργατών του, το ντοκυμανταίρ παρακολουθεί την πορεία αυτού του χαρισματικού ανθρώπου, από τα δύσκολα χρόνια του λαγού Όσβαλντ και τη γέννηση του ποντικού που άλλαξε τα πάντα, μέχρι τις τελευταίες του ημέρες, όταν αποφασισμένος να αφήσει το κινηματογραφικό τμήμα στα έμπειρα χέρια της οικογένειάς του, ο ίδιος ασχολείτο με την κατασκευή του φουτουριστικού Epcot Center στη Φλόριντα. 

Καθ' ό,τι παραγωγή του Ιδρύματος Ντίσνεϋ, μην περιμένετε πιπεράτα παραλειπόμενα ή αντίθετες απόψεις (για ποιον λόγο, άλλωστε;) αφού περί "αγιογραφίας" πρόκειται και ομολογουμένως πολύ σωστής. Προς τιμήν τους, δεν παραλείπονται τα γεγονότα από τα δύσκολα χρόνια του μακαρθισμού καθώς και κάποιες δηλώσεις συνεργατών που υποδεικνύουν-έστω και επιφανειακά- το πόσο απαιτητικός και δύσκολος γινόταν κάποιες φορές στον εργασιακό του χώρο. Από εκεί και μετά, όμως, το φιλμ, με περίσσια μάλιστα συγκίνηση ορισμένες φορές, ξετυλίγεται σαν ένα παραμύθι γι' αυτόν τον παραμυθά που άλλαξε τις ζωές όλων μας, προσφέροντας όλες αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που το κάνουν ξεχωριστό, παρ' ό,τι η διάρκεια των 90 λεπτών δεν του επιτρέπει να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)