Big Trouble in Little China (1986)


Ελληνικός τίτλος: Χαμός στην Τσάινατάουν

Κωμική περιπέτεια φαντασίας της Fox, σε σκηνοθεσία Τζων Κάρπεντερ, με τους Κερτ Ράσσελ, Κιμ Κάτραλ, Ντένις Νταν, Τζέημς Χονγκ, Βίκτορ Γουόνγκ. 

Ένας νταλικέρης, ο Τζακ Μπάρτον, φτάνει στην Τσάινατάουν του Σαν Φρανσίσκο και πηγαίνει στο αεροδρόμιο μαζί με τον φίλο του Γουάνγκ Τσι, για να υποδεχτούν την αρραβωνιαστικιά του, την Μιάο Γιν που έρχεται από την Κίνα. Έλα, όμως, που τη Μιάο την απαγάγει μια κινέζικη συμμορία και οι δυο φίλοι αναζητούν τα ίχνη της για να ανακαλύψουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχαν φανταστεί: πίσω από την απαγωγή της κοπέλας βρίσκεται ένας πανίσχυρος μάγος, καταραμένος πάνω από δύο χιλιετίες να ζει χωρίς φυσικό σώμα. Μοναδική του ελπίδα να ανακτήσει το σώμα του είναι να παντρευτεί μια πρασινομάτα γυναίκα, και η Μιάο ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του. Τώρα, ο Τζακ Μπάρτον και ο Γουάνγκ Τσι συμμαχούν με μια δικηγόρο, έναν οδηγό λεωφορείου που είναι ταυτόχρονα μαθητευόμενος μάγος και ένα τσούρμο γνωστούς και φίλους για να μπλέξουν σε μια μεγάλη περιπέτεια στα βάθη της Τσάινατάουν όπου θα αντιμετωπίσουν μάγους, τέρατα και ανίκητους μαχητές των πολεμικών τεχνών. 

Η απόλυτη παράνοια που έγινε cult! Νταλικέρηδες μάγοι, καρατέκα, τέρατα και άλλα εξωπραγματικά συναντιούνται σε μια απίστευτη ταινία, ενορχηστρωμένα από την μπαγκέτα του Τζων Κάρπεντερ, ο οποίος πραγματοποιεί το όνειρό του να γυρίσει μια ταινία πολεμικών τεχνών. Το αρχικό σενάριο του Γκάρυ Γκόλντμαν και του Ντέηβιντ Ζ. Γουίνστιν ήθελε τη δράση να εξελίσσεται ως γουέστερν φαντασίας στην άγρια δύση του 1880, όμως πριν αρχίσουν τα γυρίσματα, καλείται ο Γ. Ντ. Ρίχτερ να το διασκευάσει και να το εκσυγχρονίσει, σε κάτι που οι θεατές δεν θα είχαν ξαναδεί. Παράλληλα, λέγεται πως το στούντιο -που στο μεταξύ είχε προσλάβει τον Κάρπεντερ ως σκηνοθέτη- άσκησε πιέσεις για τον χρόνο ολοκλήρωσης της ταινίας ώστε να βγει στις αίθουσες πριν από το αντίστοιχου θέματος "Χρυσό Παιδί" που γύριζε τότε ο Έντι Μέρφυ. Μάλιστα, για να βγει η ταινία εξίσου ανταγωνιστικά απέναντι στο μεγάλο όνομα του Έντι Μέρφυ, ο Κάρπεντερ ήθελε ένα εξίσου μεγάλο όνομα για τον πρώτο ρόλο. Ο Κλιντ Ήστγουντ και ο Τζακ Νίκολσον θεωρήθηκαν ικανοί υποψήφιοι, όμως και οι δύο ήταν απασχολημένοι εκείνη την εποχή. Τελικά, ο ρόλος δίνεται στον Κερτ Ράσσελ, οποίος, πέρα από "συνήθης ύποπτος" του Κάρπεντερ, ήταν στα πάνω του τα χρόνια εκείνα. Ούτε εκείνος, όμως, έδειξε πολύ μεγάλο αρχικό ενθουσιασμό, καθώς ήταν πολλά τα θέματα που τον απασχολούσαν τόσο ως προς τον ήρωα όσο και προς το σενάριο. 

Τα γυρίσματα έγιναν κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά η Fox ήταν σίγουρη πως ο Κάρπεντερ θα μπορούσε να τα φέρει εις πέρας -η ταχύτητα που έδειχνε στα γυρίσματα ήταν και ο βασικός λόγος άλλωστε για τον οποίο τον είχαν προσλάβει. Μετά από γκρίνιες και περίσσιο άγχος, η ταινία βγήκε στις αμερικανικές αίθουσες στις 2 Ιουλίου 1986, αλλά δεν τα πήγε καθόλου καλά στα ταμεία, καθώς το κοινό δεν μπορούσε να ταυτιστεί με αυτό το παράξενο μείγμα κωμωδίας/δράσης/φαντασίας/πολεμικών τεχνών, με τα περισσότερα blockbuster της εποχής να έχουν πιο ξεκάθαρη προσέγγιση στο θέμα τους.  Ένας άλλος λόγος ήταν η -κατά πως φαίνεται- λάθος διαφηιμστική καμπάνια της Fox που επέμενε να προμοτάρει το όνομα του κεντρικού ήρωα  με σλόγκαν "Ο Τζακ Μπάρτον έρχεται να σας σώσει αυτό το καλοκαίρι" ή "Ποιος είναι ο Τζακ Μπάρτον;" με τη λογική πως λανσάρουν έναν νέο ήρωα δράσης. Όμως, το κοινό μάλλον αδιαφόρησε πλήρως, ή όπως λένε χαρακτηριστικά ο Κερτ Ράσσελ και ο Τζων Κάρπεντερ στον σχολιασμό του επετειακού dvd: "ποιος χέστηκε;" 

Πολύ προχώ για την εποχή του και με το στούντιο να μην ξέρει τι ακριβώς να προμοτάρει από την ταινία που είχε στα χέρια του, η ταινία κατέβηκε από τις αίθουσες προτού βρει τον χρόνο να κερδίσει το κοινό της. Αφήστε δε που είχε βγει εν μέσω ενός σκασμού ταινιών που έκαναν τον ανταγωνισμό ακόμα πιο ισχυρό, μεταξύ των οποίων το "Πέρα από την Αφρική", οι Πειρατές", ο "Λαβύρινθος", "Η πιο κουφή μέρα του Φέρρις Μπιούλερ" ή "Το ξεκαθάρισμα". Μπορεί καμία από μόνη της να μην ήταν η σούπερ επιτυχία, όλες μαζί όμως στα μούλτιπλεξ μοίραζαν το κοινό. Λίγο καιρό αργότερα, η κυκλοφορία της ταινίας σε βιντεοκασέτα, σε συνδυασμό με μια πολύ καλύτερη διαφημιστική καμπάνια της θυγατρικής CBS/Fox Video, επιτρέπει στην ταινία να αναπληρώσει τους χαμένους θεατές. Η ταυτόχρονη κυκλοφορία του βιντεοπαιχνιδιού για τον Commodore 64 ενίσχυσε το ενδιαφέρον, την ίδια στιγμή που αρχίζουν να σκάνε μύτη προϊόντα από την ταινία αλλά και κόμικ. Το κοινό έχει, πλέον, διάφορους τρόπους να ανακαλύψει αυτό το άγνωστο σε πολλούς κινηματογραφικό εγχείρημα, το οποίο σε αντίθεση με την κινηματογραφική κυκλοφορία του, αποκτά όλο και περισσότερους φαν. Με κάθε χρόνο που περνά, ο "Χαμός στην Τσάινατάουν" κερδίζει το χαμένο έδαφος, με το κοινό, πιο ώριμο πλέον και πιο ανοιχτό σε καινούργιες ιδέες, να τον αγκαλιάζει. Cult στη συνείδηση πολλών σήμερα, η ταινία έχει αποκτήσει -έστω και πολύ καθυστερημένα- μια ισχυρή θέση στο κινηματογραφικό υποσυνείδητο ενώ καταφέρνει να γοητεύει μέχρι τις μέρες μας -ίσως μάλιστα τώρα να γοητεύει εκατομμύρια φορές περισσότερο από τότε. Ως επιστέγασμα τούτου, το 2015 ανακοινώθηκε μια νέα ταινία με πρωταγωνιστή τον Ντουέην Τζόνσον, η οποία τελικά δεν θα είναι remake αλλά συνέχεια. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής του Ντουέην Τζόνσον: "Δεν μπορείς να ξαναγυρίσεις μια κλασσική ταινία". 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)