Jiang hu er nv (2018)


Ελληνικός τίτλος: Οι στάχτες μιας αγάπης

Δραματική ταινία της Mk2, σε σκηνοθεσία Ζία Ζανγκέ, με τους Ζάο Τάο, Λιάο Φαν, Ξου Ζενγκ. 

Η ιστορία ενός μεγάλου (αλλά και μονόπλευρου) έρωτα ανάμεσα στην Κιάο και τον Μπιν, που ξεκινά από το 2001 για να φτάσει σπαρακτικά στις μέρες μας. Ένα παράνομο περίστροφο που βρίσκεται στα χέρια της και το οποίο χρησιμοποιεί για να σώσει τον κομπιναδόρο αγαπημένο της από τα χέρια μιας συμμορίας που του επιτίθεται, αποτελεί την αρχή μιας οδύσσειας ετών για αυτήν την αφοσιωμένη αλλά και αποφασισμένη γυναίκα που βλέπει τη ζωή της να διαλύεται σε σημείο να μην την αναγνωρίζει πλέον, όμοια με την ίδια τη χώρα της που αλλάζει πρόσωπο.

Σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο από οποιαδήποτε ομορφιά και με την Κίνα να ενστερνίζεται με απόλυτα κιτς τρόπο τις δυτικές συνήθειες, ο Ζία Ζανγκέ (που υπογράφει και το σενάριο) στήνει το σκηνικό για αυτήν την καταραμένη ιστορία αγάπης που μετουσιώνεται ταυτόχρονα στην ιστορία μιας γυναίκας που αναζητά τον εαυτό της και τη θέση της. Είναι πραγματικά μαγικός ο τρόπος που η Κιάο (εξαιρετική η Ζάο Τάο στον ρόλο) μεταμορφώνεται από επιπόλαια και χαριτωμένη "γκόμενα" του Μπιν σε μια αποφασιστική γυναίκα, όμοια με θηρίο ανήμερο, που κάνει τα πάντα για να επιβιώσει, κατ' ουσίαν ολομόναχη. Αφτιασίδωτη και η ίδια όπως και η εικόνα του φιλμ, με τη φωτογραφία να μοιάζει δήθεν αφώτιστη και ψυχρά ρεαλιστική (Ερίκ Γκωτιέ), η Κιάο αναζητά την ευτυχία που όμως έχει ταυτίσει με τον Μπιν, κάνοντας διαρκώς πισωγυρίσματα και κλωτσώντας ευκαιρίες. Φαινομενικά απόμακρη και σκληρή, αλλά με καρδιά που βράζει και ψυχή παντοδύναμη, η Κιάο γίνεται αμείλικτη στον αγώνα της για επιβίωση και, αριστοτεχνικά, το σενάριο αλλάζει την ισορροπία στη ζυγαριά, με αποτέλεσμα όσο παίρνει τα πάνω της η Κιάο τόσο να χάνει τη δύναμή του ο Μπιν. Πολύ δυνατή και η ερμηνεία του Λιάο Φαν που χωρίς ποτέ να το δηλώνει κρύβει σε κάθε εμφάνιση μια υπόγεια απειλή και σε κάνει να πιστεύεις πως είναι έτοιμος για τα πάντα, ενώ νιώθεις πως ακόμα κι όταν αφήνεται στον έρωτα αυτής της γυναίκας, η αδυναμία του μεταμορφώνεται σε οργή που τον πνίγει.

Αν αναζητήσεις την όποια αδυναμία στην ταινία, αυτή θα ήταν μια κάποια φλυαρία στο πρώτο μέρος, όταν δαπανάται πολύς χρόνος για να περιγράψει τον μικρόκοσμο της κοινωνίας όπου ζουν η Κιάο και ο Μπιν, με τις συμμορίες, την απεργία στα ορυχεία κι εκείνες τις απίστευτες σκηνές με τις παρέες που χορεύουν το "YMCA" των Village People στο κλαμπ -σκηνές ενδιαφέρουσες μεν αλλά που καθυστερούν να σε βάλουν στο ψητό, με αποτέλεσμα ένα κάπως αμήχανο πρώτο εικοσάλεπτο. Όμως, από τη σκηνή της επίθεσης της συμμορίας που παραπέμπει σε κορυφαίες στιγμές πολεμικών τεχνών, η ταινία απογειώνεται και βρίσκει τον πραγματικό της εαυτό, καθώς επικεντρώνεται απόλυτα στην ηρωΐδα της. Love story και ταυτόχρονα ταινία αναζήτησης και κοινωνικού σχολιασμού, οι "στάχτες μιας αγάπης" μιλούν για τον έρωτα, τη χειραφέτηση, την ανεξαρτησία και τους καταστροφικούς κύκλους που κάνουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι. Μια γυναίκα μόνη, σε μια αχανή χώρα που πνίγει τις πόλεις της για να φτιάξει τεχνητές λίμνες, απέναντι σε ανθρώπους εξίσου μόνους που αποζητούν ψήγματα ευτυχίας. Ακόμα κι αν πρόκειται να τα κλωτσήσουν τη στιγμή που τα βρίσκουν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)