Dark waters (2019)


Ελληνικός τίτλος: Σκοτεινά νερά

Δραματική ταινία της Participant σε σκηνοθεσία Τοντ Χέυνς, με τους Μαρκ Ράφαλο, Ανν Χάθαγουέη, Τιμ Ρόμπινς, Μπιλ Πούλμαν, Μπιλ Καμπ, Βίκτορ Γκάρμπερ.

Η πραγματική ιστορία του συνηγόρου Ρόμπερτ Μπίλοτ, νεότατου μάλιστα συνεταίρου σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο, ο οποίος ακολουθεί το ένστικτό του και τις πρώτες ενδείξεις που του παρουσιάζονται και ξεκινά μια κολοσσιαία αντιπαράθεση με τον τιτάνα της βιομηχανίας DuPont, την οποία κατηγόρησε ευθέως για τη δηλητηρίαση χιλιάδων κατοίκων πέριξ του εργοστασίου της στη Βιρτζίνια, με επικίνδυνα χημικά.

Βασισμένη στο άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης "Ο Δικηγόρος που έγινε ο χειρότερος εφιάλτης της DuPont" του Ναθάνιελ Ριτς, η ταινία δηλώνει εξ αρχής την πρόθεσή της να ξεφύγει από τα στενά δικανικά στεγανά και να μεταμορφωθεί σε ένα ανθρώπινο δράμα χαρακτήρων, κοινωνικής ευθύνης και δικαιοσύνης. Χάρη στο σενάριο του Μάριο Κορήα και του Μάθιου Μάικλ Κάρναχαν, ο Τοντ Χέυνς έχει τη δυνατότητα να σκηνοθετήσει ανθρώπους πέραν των περιστατικών και να αναδείξει καταστάσεις και συνθήκες με έναν τρόπο απλό και κατανοητό, μακριά από αντίστοιχα σκάνδαλα που πήραν τον δρόμο τους για το σινεμά. Με ντοκυμαντερίστικη παράθεση των γεγονότων αλλά και ταυτόχρονα συναισθηματική εξέλιξη των χαρακτήρων που περνούν από την οθόνη, η ταινία παντρεύει αρμονικά τα γεγονότα με τους ανθρώπους τους, μέσα από σωστά επιλεγμένες χρονικές στιγμές αυτής της οδύσσειας που κράτησε πάνω από 15 χρόνια. 

Απόλυτος μπροστάρης της τανίας είναι αναμφισβήτητα ο Μαρκ Ράφαλο, που μέσα από μια απόλυτα συνεσταλμένη ερμηνεία πλάθει έναν χαρακτήρα συμπαθή, κατανοητό και ανθρώπινο, που από τη μια δρα ως ξεναγός μας στα γεγονότα και από την άλλη αποτίει φόρο τιμής στον άνθρωπο τη ζωή του οποίου υποδύεται, μακριά από κραυγαλέες και μεγαλόσχημες ερμηνευτικές στιγμές. Με ένα ύφος ταλαιπώριας και απογοήτευσης, ο Ράφαλο δεν παύει να αγωνίζεται ακόμα κι όταν οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν, χωρίς ποτέ όμως να αφήνει τον ηθοποιό να ξεπερνά τον χαρακτήρα. Την ίδια στιγμή, ένα άρτια επιλεγμένο καστ β' ρόλων προσδίδει εξαιρετική αξιοπιστία σε όσα διαδραματίζονται επί της οθόνης, καθώς ο κάθε ένας από τους σπουδαίους ηθοποιούς που εμφανίζονται υπηρετεί τον ρόλο και την ταινία και καθόλου τη ματαιοδοξία του. Εξαιρετική η παγερή φωτογραφία του Έντουαρντ Λάχμαν, υποβλητική στις στιγμές της η μουσική του Μαρσέλο Ζάρβος. 

Υποψήφια για Σεζάρ Ξένης Τανίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ. 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)