The Courier (2020)


Ελληνικός τίτλος: Ο κατάσκοπος του ψυχρού πολέμου

Κατασκοπική περιπέτεια της Filmnation σε σκηνοθεσία Ντόμινικ Κουκ, με τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μέραμπ Νίνιτζε, Ρέητσελ Μπρόσναχαν, Τζέσι Μπάκλεϋ, Άνγκους Ράιτ.

Με το πυρηνικό οπλοστάσιο της ΕΣΣΔ να ενισχύεται με μεγάλους ρυθμούς και τον ψυχρό πόλεμο να αγγίζει τα όρια του ολέθρου, ένας αξιωματούχος της KGB επικοινωνεί με τη βρετανική ΜΙ6, θέλοντας να αποτρέψει και από την πλευρά του το ενδεχόμενο πυρηνικής σύρραξης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Με τη CIA να ενημερώνεται σχετικά, απομένει να βρεθεί ο σύνδεσμος με τον Συνταγματάρχη Όλεγκ Πενκόφσκυ, στο πρόσωπο κάποιου που δεν θα κινούσε ποτέ τις υποψίες των Σοβιετικών. Τελικά, ΜΙ6 και CIA συμφωνούν ότι ο άνθρωπός τους είναι ο βρετανός επιχειρηματίας Γκρέβιλ Μέυναρντ Γουάιν, ένας ήσυχος άντρας που λόγω του επαγγέλματός του ταξιδεύει πολύ. 

Πρόκειται για την κινηματογραφική αφήγηση αληθινών περιστατικών και υπαρκτών προσώπων που μολονότι άγνωστοι στο ευρύ κοινό έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης του Κόλπου των Χοίρων. Βέβαια, πέραν του εγκυκλοπαιδικού ενδιαφέροντος για το "true story" της ταινίας, ο "Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου" θα ήταν ούτως ή άλλως μια καλογυρισμένη και ψυχαγωγική μέσα στην ήρεμη αγωνία της ταινία, την οποία όπως φάνηκε και από τα εισιτήριά της στους κινηματογράφους εκτίμησε και το κοινό. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού μέσα στα υπέροχα κλισέ της και τη γνώριμη στοργή με την οποία το αγγλικό σινεμά έχει αγκαλιάσει το κατασκοπικό είδος μέσα στα χρόνια, η ταινία χαίρει ενός φροντισμένου, δομημένου και ανθρωποκεντρικού σεναρίου, το οποίο όμως δεν ξεχνά ποτέ το είδος που πρέπει να υπηρετήσει, καθώς και από ένα ορθά επιλεγμένο επιτελείο ηθοποιών, με μπροστάρη φυσικά τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Ηθοποιός που κατορθώνει να είναι χαμαιλέοντας στις ερμηνείες του, αλλά με απόλυτη διακριτικότητα και ερμηνευτική σεμνότητα, ο Κάμπερμπατς εδώ αποδεικνύεται ιδανική επιλογή για τον ρόλο του απρόσμενου κατασκόπου που ο χαρακτήρας του καλείται να αναλάβει. Με σταδιακή κορύφωση, αγωνία, συγκίνηση και ταυτόχρονα μια πολύ στρωτή εξιστόρηση του ιστορικού πλαισίου ώστε να γίνεται κατανοητό από τους πάντες, το φιλμ τιμά το είδος του, με σεβασμό στα κλασικά του παρελθόντος, χωρίς όμως να μυρίζει ούτε λεπτό ναφθαλίνη. Φωτογραφία, σκηνογραφία και κοστούμια αποδίδουν με χρώμα και ύφος το κλίμα και την αίσθηση της εποχής.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)