Richard Jewell (2019)


Ελληνικός τίτλος: Η μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ

Δραματική ταινία της Warner σε σκηνοθεσία Κλιντ Ήστγουντ, με τους Πωλ Γουώλτερ Χάουζερ, Κάθυ Μπέητς, Σαμ Ρόκγουελ, Τζων Χαμ, Ολίβια Γουάιλντ.

Η βομβιστική επίθεση της 27ης Ιουλίου 1996 στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα αποτελεί τον κεντρικό καμβά της ιστορίας, με τον σεκιουριτά Ρίτσαρντ Τζούελ να αναδεικνύεται σε ήρωα αφού αυτός ήταν που βρήκε τη βόμβα και ενημέρωσε έγκαιρα τις αρχές που εκκένωσαν τον χώρο. Με την πόλη να ζει στην παραζάλη των Ολυμπιακών Αγώνων και τα χειρότερα να έχουν αποφευχθεί, ο ήσυχος, ολίγον αποτραβηγμένος κοινωνικά Ρίτσαρντ απολαμβάνει τα πέντε λεπτά της δόξας του, έως ότι το FBI υποψιάζεται τον ίδιο ως ένοχο. Και ο εφιάλτης ξεκινά.

Η εκδίκηση του ασήμαντου αλλά και η τιμωρία του μοναχικού μοιάζουν να είναι οι δύο βασικοί άξονες επάνω στους οποίους ο Κλιντ Ήστγουντ από την καρέκλα του σκηνοθέτη αλλά και ο σεναριογράφος Μπίλυ Ρέυ αποφασίζουν να χαράξουν την κινηματογραφική αφήγηση αυτής της δραματικής ιστορίας ενός ανθρώπου που έπρεπε να τιμωρηθεί επειδή τόλμησε να πάψει να είναι δειλός. Ο τελευταίος από τους αγέρωχους του Χόλυγουντ, μετά το "Αναχώρηση για Παρίσι 15:17" εξακολουθεί να μιλά για απρόσμενους ήρωες που βρέθηκαν στο λάθος μέρος την κατάλληλη στιγμή (ή στο κατάλληλο μέρος τη λάθος στιγμή). Μόνο που στην περίπτωσή μας, ο Ρίτσαρντ Τζούελ δεν έπρεπε να γίνει ήρωας γιατί το μοντέλο της εμφάνισης και του τρόπου ζωής του δεν το προέβλεπαν. Δράμα χαρακτήρων, κοινωνικοπολιτικό σχόλιο και συνάμα πορτραίτο μιας μάνας (τι υπέροχη η Κάθυ Μπέητς), η "Μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ λειτουργεί ως εξαιρετικό όχημα να αναδείξει ο Πωλ Γουώλτερ Χάουζερ το υποκριτικό του μέγεθος και μια μικρή ταινία για ένα μεγάλο θέμα ή μια μεγάλη ταινία για κάποιον ασήμαντο. Και μόνο ο Κλιντ Ήστγουντ, καθώς φέρνει ακόμα μια φορά τα πρόσωπα μπροστά από την ιστορία, μπορεί να εναλλάσσει τα μεγέθη ή ακόμα και να εναλλάσσει την ιστορία που αφηγείται μέσα από τα μεγέθη της, πιστός στην οπτική του και σε αυτή τη βαθιά ριζωμένη αγάπη του για την πατρίδα. Συναρπαστικό μέσα στην ησυχία του ανθρώπου που από ήρωας γίνεται θύμα, τραγικό μέσα στη μοναξιά μιας ζωής χαμένης στο πλήθος και την κοινωνική ασυνταξία των ΜΜΕ. 

Η Κάθυ Μπέητς ήταν υποψήφια για Όσκαρ Β' Γυναικείου.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ. 



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)