Clickbait (2021)


Αστυνομική μίνι σειρά των Netflix/NBC Universal, δημιουργία των Τόνυ Έυρς και Κρίστιαν Γουάιτ, με τους Ζόε Καζάν, Μπέτυ Γκάμπριελ, Φοίνιξ Ραέι, Άντριαν Γκρένιερ, Κάμαρον Ένγκελς, Τζέυλιν Φλέτσερ, Άμπραχαμ Λιμ, Τζέσικα Κόλινς.

Ένα πρωινό σαν όλα τα άλλα, αν εξαιρέσει κανείς τον καυγά με την αδελφή του το προηγούμενο βράδυ, ο Νικ Μπρούερ χαιρετά τη γυναίκα του και τους δυο του γιους και φεύγει για τη δουλειά, όπου όμως δεν φτάνει ποτέ. Αφού έχουν περάσει ήδη κάποιες ώρες χωρίς κανείς να καταλάβει πως κάτι δεν πάει καλά, ένα βίντεο στο ίντερνετ δείχνει τον Νικ να κρατά ένα πλακάτ στα χέρια του που γράφει "Στις 5 εκατ. προβολές, θα πεθάνω". 

Μέσα στον καταιγισμό των νέων σήριαλ που βγαίνουν ή ετοιμάζονται να βγουν σε πλατφόρμες, συνδρομητικά κανάλια και ανοιχτή τηλεόραση, δεν έχω παρά να παραδεχτώ πως το "Clickbait" αποτελεί μια πολύ ευχάριστη και αναπάντεχη έκπληξη. Όχι επειδή ανακαλύπτει την Αμερική, αλλά επειδή κάνει το ακραιφνώς αναμενόμενο: ξεκινά από μια καλή και πιασάρικη ιδέα και έπειτα αφηγείται την ιστορία του έξυπνα, δομημένα και το κυριότερο με μέτρο. Μολονότι βέβαια αφήνει ανεκμετάλλευτο το πλέον βασικό σημείο της ιστορίας (οι χρήστες του διαδικτύοιυ εξακολουθούν να βλέπουν το βίντεο ακόμα και με κίνδυνο να "σκοτώσουν" τον άνθρωπο αυτόν), η σειρά ακολουθεί έναν έξυπνο δρόμο να αφηγηθεί τις εξελίξεις και να κλιμακώσει την αγωνία και το μυστήριο, επικεντρώνοντας σε κάθε επεισόδιο σε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές. Δεν είναι ότι λέει την ίδια ιστορία μέσα από διαφορετική ματιά (κάτι που έχουμε ήδη δει αλλού και ενδεχομένως να κουράζει αν δεν γίνει σωστά), απλά αλλάζει την προοπτική της αφήγησης, προχωρώντας την ιστορία σταθερά προς τα εμπρός, φέρνοντας όμως έναν διαφορετικό χαρακτήρα στο προσκήνιο του κάθε επεισοδίου. Με τον τρόπο αυτό, το έξυπνο και μεστό σενάριο κατορθώνει να αποκαλύπτει περισσότερα στοιχεία του παζλ, πυκνώνοντας ταυτόχρονα το μυστήριο, αφού πολλές φορές αυτά που μαθαίνουμε δεν είναι απαραίτητα και αυτά που πρέπει να μάθουμε. Με μια (επιφανειακή) κριτική του ίντερνετ και των media γενικότερα και ένα ευρύτερο σχόλιο περί ανθρωποφαγίας, το "Clickbait" με τα 8 αγωνιώδη και καλογυρισμένα επεισόδιά του εγγυάται την ουσία και τη φροντίδα στην παραγωγή που θα δικαιώσουν την επιλογή σας. Πολύ ωραία η μουσική παρεμπιπτόντως.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)