The loudest voice (2019)


Μίνι δραματική σειρά των CBS/Showtime, δημιουργία των Τομ ΜακΚάρθυ και Άλεξ Μέτκαλφ, με τους Ράσσελ Κρόου, Σιέννα Μίλλερ, Σεθ ΜακΦαρλέην, Άνναμπελ Γουώλις, Ναόμι Γουώτς, Σάιμον ΜακΜπέρνυ.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά που μεταφέρει στην τηλεόραση το best seller του Γκάμπριελ Σέρμαν "The Loudest Voice in the Room" για τη ζωή και το έργο του Ρότζερ Έιλς, ιδρυτή του Fox News. Ιδιότροπος, κακότροπος και φιλόδοξος άνθρωπος ο Έιλς έχει συνυφάνει την πορεία του με την άνοδο του κόμματος των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ καθώς η ιδέα πίσω από το Fox News -που ο ιδρυτής του, Ρούπερτ Μέρντοχ, ήθελε να αποτελέσει το αντίπαλον δέος του CNN- ήταν να απευθυνθεί στους πιο απλοϊκούς θεατές με τις πιο απλοϊκές απόψεις που τα άλλα, "ελιτίστικα" δίκτυα δεν μπορούσαν (ή δεν επιθυμούσαν) να καλύψουν. Έτσι, το ενημερωτικό δίκτυο που έστησε ο Έιλς φιλοξένησε τις πιο ταπεινές και λαϊκίστικες απόψεις, λέγοντας αυτά που κανένα άλλο δελτίο ειδήσεων δεν μπορούσε να ξεστομίσει και δίνοντας "φωνή" σε εθνικοπατριώτες τηλεθεατές. Μάλιστα, όπως η σειρά αφήνει ξεκάθαρα να εννοηθεί, οι συντηρητικές απόψεις του Έιλς και του Fox News δεν ήταν προϊόν πεποίθησης ή άποψης μα η αφετηρία για υψηλές τηλεθεάσεις. Βέβαια, η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Έιλς δεν ήταν μόνο η τρομακτική άνοδος των ακραία συντηρητικών απόψεων ή ακόμα-ακόμα και αυτή η εκλογή του Τραμπ αλλά και τα τεράστια σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που συγκλόνισαν στα χρόνια του το δίκτυο. Το μέγεθος των γεγονότων αυτών ήταν τόσο μεγάλο από μόνο του που έγιναν η βάση για την κινηματογραφική ταινία που γυρίστηκε την ίδια χρονιά (προφανώς από σύμπτωση), τη "Βόμβα" με το πρωταγωνιστικό τρίο Νικόλ Κίντμαν, Μάργκοτ Κίντερ και Σαρλίζ Θερόν.

Η σειρά όμως, αφού για αυτήν μιλάμε εδώ, έχει μια ευρύτερη σκοπιά και δεν περιορίζεται -μολονότι εκεί αναγκαστικά καταλήγει- στα περί παρενόχλησης των γυναικών του Fox News από τον Έιλς και όχι μόνο. Εδώ παρακολουθούμε την τελευταία δεκαετία της ζωής αυτού του ταλαντούχου και ευφυούς ανθρώπου που απλώς χρησιμοποίησε τα ταλέντα του για να εξυπηρετήσει ποταπούς σκοπούς. Οι λάτρεις της μελέτης των media και της πολιτικής θα κάνουν πάρτυ με το "The loudest voice" αφού έχει μια ξεκάθαρη πολιτική και δημοσιογραφική ματιά στα γεγονότα ενόσω παραμένει αφοσιωμένο στο θέμα του και δεν παραπαίει. Το σενάριο, άλλωστε, της σειράς είναι το μεγαλύτερό της ατού, ορθά χωρισμένο σε διακριτά κεφάλαια και χρονικές περιόδους που δίνουν το στίγμα και αιτιολογούν τα γεγονότα. Βέβαια, η σειρά δεν θα υπήρχε αν δεν ήταν ο Ράσσελ Κρόου που εδώ μεταμορφώνεται και αποδίδει εφιαλτικά αυτόν τον τον επικίνδυνα ευφυή άνθρωπο. Φωνή, σωματικό στήσιμο, κινησιολογία και βλέμμα δίνουν σάρκα και οστά σε ένα πλάσμα αρπακτικό, επικίνδυνο και αποφασισμένο για όλα που πέτυχε όλα όσα έβαλε με τον νου του. Εξαιρετική και η καλλιτεχνική διεύθυνση της παραγωγής αφού τα χρόνια που περνούν αποτυπώνονται με όλες τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες στην οθόνη. Το σύνολο των ηθοποιών εξισορροπούν με προσοχή την ψυχολογία των υπαρκτών προσώπων που υποδύονται χωρίς να γίνονται απλά αντίγραφά τους, όμως τα πάντα ξεκινούν και καταλήγουν στον Ράσσελ Κρόου που μας θυμίζει πόσο καλός ηθοποιός είναι.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Disorder (2024)

Αρραβωνιάσματα (1950) (Α/Μ)

O τελευταίος πειρασμός (1964) (Α/Μ)

Les amours d'Anaïs (2021)

Κινηματογράφοι- Village @ The Mall (Αίθουσες 1-11)