Κινηματογράφοι - Φοίβος (2 αίθουσες)

Η αίθουσα 1

H αίθουσα 2


Ο Φοίβος μπορεί και να αποτελεί υπόδειγμα κινηματογράφου γειτονιάς, ο οποίος με αδιάκοπη λειτουργία, στα χέρια πάντα της ίδιας οικογένειας, έμεινε απόλυτα πιστός στον χαρακτήρα του, στην ιστορία του και τον τόπο του, χωρίς να χάσει την ταυτότητά του, ενώ ανανεώνεται και εξελίσσεται αδιάκοπα. Ζωντανό σινεμά και ζωντανό μέρος της περιοχής του, ο Φοίβος ξεκίνησε στις 20 Σεπτεμβρίου 1954, δίπλα στο θερινό με το ίδιο όνομα που λειτουργούσε από το 1937 και με το οποίο συνυπήρξαν μέχρι και το 1965. Μεγάλη πόλη και εξίσου μεγάλη κινηματογραφική πιάτσα, το Περιστέρι με τις γειτονιές του υπήρξε σπίτι για πολλούς κινηματογράφους -γύρω στους 40 μπορεί να μετρήσει κανείς- εκ των οποίων σήμερα διασώζεται μόνο ο Φοίβος. Μιλάμε για μαζικό αφανισμό. Τουλάχιστον είχαμε και δύο αφίξεις, τόσο το γειτονικό θερινό Σινέ Πέραν όσο και το σημερινό WestCity Cinemas, που είχε ξεκινήσει ως Cinecity, στο Μπουρνάζι.

Ένα αυτόνομο κτίριο με εντυπωσιακή πρόσοψη φιλοξενεί τον κινηματογράφο, η θέση του οποίου δεσπόζει στην πλατεία που έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα μετά τη λειτουργία του σταθμού του μετρό. Περιτριγυρισμένος από καφέ, εστιατόρια και καταστήματα, ο Φοίβος ζει κυριολεκτικά στην καρδιά της πόλης, ενώ προσφέρεται και για μια πλήρη έξοδο. Ποτέ δεν έπαψε να αναβαθμίζεται και να ακολουθεί τις επιταγές της εποχής μέσα στα χρόνια, με μεγαλύτερη ανακαίνιση αυτήν του 2000, όταν "φοράει" τα νέα του μωβ καθίσματα και εξοπλίζεται με εξαιρετικής ποιότητας ψηφιακό ήχο DTS (την εποχή μάλιστα που οι περισσότεροι κινηματογράφοι επέλεγαν το πιο "εύκολο" Dolby Digital). Θυμάμαι να έχω δει εκεί το director's cut του "Εξορκιστή" με το σινεμά να δονείται ολόκληρο από τα μπάσα της ταινίας. 

Σήμερα, ο Φοίβος δεν προδίδει ουδόλως την ηλικία του, καθώς εξακολουθεί να εντυπωσιάζει, ολόφωτος και φιλόξενος, με την εξαιρετικά κινηματογραφική του πρόσοψη. Έντονα χρωματικά κοντράστ στους τοίχους με τη κόκκινη νέον επιγραφή αεί παρούσα, στη μέση του κτιρίου, παρέα με τις γιγαντοαφίσες από τις ταινίες της σαιζόν δεξιά της και αριστερά της. Φωτεινά ταμπλώ στο ύψος του πεζοδρομίου και της "βιτρίνας" φιλοξενούν πόστερ και φωτογραφίες από τα "προσεχώς" ενώ εξίσου φιλική είναι η "διαφάνεια" στους χώρους υποδοχής που εξασφαλίζουν οι γυάλινες επιφάνειες στο σύνολο της εισόδου. Το ταμείο είναι δεξιά της πόρτας, ενώ ακριβώς απέναντί του, στην αριστερή άκρη του μικρού αλλά ολόφωτου φουαγέ, θα βρείτε και το φουλ εξοπλισμένο μπαρ. Στα λίγα μόλις βήματα από το ταμείο θα συναντήσετε την είσοδο για την πλατεία αλλά και τις σκάλες που οδηγούν στον εξώστη του σινεμά.

Η αίθουσα είναι ευρύχωρη, φιλική με κομψή χρωματική παλέτα του λευκού και του γκρι που κοντράρει το γαλάζιο -πλέον- ύφασμα στις πολυθρόνες, που είναι τοποθετημένες σε δύο μπλοκ με τρεις κάθετους διαδρόμους. Η μεγάλη για την αίθουσα σινεμασκόπ οθόνη είναι τοποθετημένη εντός σκηνής σε μεγάλο σχετικά ύψος προφέροντας απρόσκοπτη θέαση, ακόμα και από τις μπροστινές σειρές. Η ψηφιακή προβολή της Dolby είναι ολόλαμπρη και αψεγάδιαστη, ενώ αυτό που εντυπωσιάζει πάντα είναι ο ήχος, Dolby πλέον, ψηφιακός και πολυκάναλος, με άριστη διαύγεια, ένταση στα περιφερειακά και συγκλονιστικά μπάσα.

Το φθινόπωρο του 2019, ο Φοίβος απέκτησε και δεύτερη αίθουσα στον εξώστη.

Φοίβος
Εθνικής Αντιστάσεως 3, Πλατεία Δημοκρατίας, Περιστέρι

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Περισσότερους θερινούς κινηματογράφους θα βρείτε συγκεντρωμένους εδώ. Για τη συγκεντρωτική λίστα των σινεμά, κλικ εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)