Κινηματογράφοι - Τρία Αστέρια (2 αίθουσες + θερινός)

Η θερινή αίθουσα με τις ολόλευκες πολυθρόνες και τα νέα χρώματα στα πάνελ, το καλοκαίρι του 2020

Η θερινή αίθουσα φωτογραφημένη το καλοκαίρι το 2018

Αίθουσα 1 (3D)
Αίθουσα 2 (3D)


Τα Τρία Αστέρια είναι ο μοναδικός εν λειτουργία χειμερινός κινηματογράφος του Νέου Ηρακλείου, αλλά και της γειτονικής Νέας Ιωνίας, μιας μεγάλης σε έκταση και κατοίκους περιοχής. Μάλιστα στο ξεκίνημά του, θεωρήθηκε κάπως άστοχος γεωγραφικά, αφού η μεγάλη πιάτσα ήταν στη Νέα Ιωνία. Εγκαινιάστηκε το 1966 και παρά την απομονωμένη "εξοχική" του τοποθεσία (ούτε καν στο κέντρο του Νέου Ηρακλείου, κοντά στον σταθμό του Ηλεκτρικού), ήταν μια πολύ φροντισμένη κατασκευή, με μεγάλη και σχετικά πολυτελή αίθουσα με εξώστη. Το αυτόνομο, γωνιακό κτίριο του κινηματογράφου επί της Λεωφόρου Ηρακλείου εξυπηρετούσε και τη λειτουργία θερινού στην ταράτσα, κατά τα πρότυπα της εποχής, γεγονός που του επέτρεπε μια 12μηνη λειτουργία. Β' Προβολής αρχικά, μετακόμισε στην Α' όταν τα δεδομένα στη διανομή και στο κύκλωμα των αιθουσών άρχισαν να αλλάζουν. Με τη Νέα Ιωνία να απογυμνώνεται από τους κινηματογράφους της, τα Τρία Αστέρια απέμειναν μόνα τους στην περιοχή και ακολούθησαν έναν σωστό και βήμα-βήμα σχεδιασμό που τους επέτρεψε όχι μόνο να μακροημερεύσουν αλλά και να ξεχωρίσουν. Το σινεμά αναβαθμιζόταν σταδιακά μέσα στα χρόνια της λειτουργίας του ενώ το μεγάλο βήμα έγινε το 1997.

Είναι η εποχή της έλευσης των πρώτων πολυκινηματογράφων στην Ελλάδα και ταυτόχρονα της κοσμογονίας και των ριζικών αλλαγών στις μεμονωμένες αίθουσες. Τα Τρία Αστέρια ακολουθούν τα βήματα πολλών άλλων κινηματογράφων και "σπάνε" σε δύο αίθουσες. Όμως, η ριζική αυτή αλλαγή συνέβη με γούστο και μαεστρία, στα πρότυπα του αμπελοκηπιώτικου Αθήναιον (με το οποίο μοιράζονται πολλά αρχιτεκτονικά και αισθητικά χαρακτηριστικά). Η δεύτερη αίθουσα γεννήθηκε στον εξώστη του σινεμά, αλλά με τρόπο τέτοιο που δεν επηρεάζει καθόλου -ούτε αισθητικά ούτε λειτουργικά- την εμφάνιση της πλατείας που πλέον φιλοξενεί την αίθουσα 1. Ταυτόχρονα, αναβαθμίστηκε ο τεχνικός εξοπλισμός του, με σύγχρονες μηχανές προβολής και ψηφιακό πολυκάναλο ήχο και στις δύο αίθουσες (DTS στην 1 και Dolby Digital στη 2). Αλλαγές σημειώθηκαν και στην εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου που με τα νέα μεταλλικά πάνελ με τα οποία επενδύθηκαν οι εξωτερικές επιφάνειες απέκτησε σύγχρονη όψη. Τέλος, ανανεώθηκε ουσιαστικά η εμφάνιση αλλά και ο τεχνικός εξοπλισμός του θερινού. Το 2009 αναβαθμίζει τον εξοπλισμό ακόμα μία φορά, τοποθετώντας σύστημα τρισδιάστατης ψηφιακής προβολής Dolby 3D.

Το κτίριο εντυπωσιάζει πάντα στη γωνιακή του θέση, στην πολυσύχναστη και κεντρική Λεωφόρο Ηρακλείου, με μια ενδιαφέρουσα αισθητική κόντρα ανάμεσα στην industrial μεταλλική του όψη και την κλασσικότροπη νέον επιγραφή του, που μένει απαράλλαχτη μέσα στα χρόνια. Δύο μεγάλα ταμπλώ φιλοξενούν τις αφίσες των ταινιών που προβάλλονται σε κάθε μια από τις αίθουσες, παρέα με τα τεχνολογικά καλούδια που στέκουν επίσης φωτεινά και εντυπωσιακά (εντάξει, το DTS δεν ισχύει πλέον, αλλά συμβαίνει και στις καλύτερες των οικογενειών). Το ταμείο βρίσκεται ακριβώς στη γωνία του κτιρίου (η πρόσοψη του οποίου είναι ουσιαστικά κοίλη), αριστερά της πόρτας που οδηγεί στο μικρό φουαγέ, ενώ όλες οι μπροστινές επιφάνειες στο ύψος του πεζοδρομίου (πολύ φαρδύ στο σημείο αυτό, μοιάζει με άτυπη πλατεία) είναι καλυμμένες με προθήκες για τα "προσεχώς". Η είσοδος οδηγεί σε ένα μικρό χώρο υποδοχής, λίγα σκαλάκια πιο κάτω από το ύψος του πεζοδρομίου. Τα σκαλιά ανόδου αμέσως στα δεξιά σας οδηγούν στην αίθουσα 2 (αλλά και στον θερινό), ενώ τα λιγοστά σκαλάκια καθόδου λίγο πιο εκεί σάς περνούν στο ευρύχωρο και φιλόξενο μπαρ, εξοπλισμένο με πλούσιες επιλογές και στις πόρτες εισόδου της αίθουσας 1.

Η μεγάλη αίθουσα 1 στα Τρία Αστέρια είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και κομψή, με τις άνετες μπλε πολυθρόνες σε τρία μπλοκ και με τέσσερις κάθετους διαδρόμους να προσφέρουν μια ενδιαφέρουσα χρωματική αντίθεση με τις μωβ-σωμόν πλαϊνές επιφάνειες. Μπλε χρώμα συναντάμε και στις πλαϊνές κολώνες, ενώ προς τα πίσω οι επιφάνειες παίζουν με αποχρώσεις του πράσινου, με αποτέλεσμα μια κομψή pop ατμόσφαιρα. Η μεγάλη σινεμασκόπ οθόνη αποδίδει εξαιρετικά τη λαμπερή Dolby ψηφιακή εικόνα, ενώ η ηχητική εγκατάσταση αποδίδει τα μέγιστα στον ψηφιακό και διακριτά πολυκάναλο Dolby Digital ήχο, που παίζει κρυστάλλινος, σε υψηλή ένταση με βάθος και ισχύ στα μπάσα.

Πολύ κομψή και φιλόξενη, παρά το σχετικά μικρό της μέγεθος, είναι και η αμφιθεατρικής διάταξης αίθουσα 2. Με παιχνιδισμούς στο φωτισμό να ξεγελούν ως προς το μέγεθός της, κομψό design και μπλε αποχρώσεις, η αίθουσα 2 δημιουργεί μια ιδανική σχέση ανάμεσα στις πολυθρόνες (σε τρία μπλοκ και με δύο κάθετους διαδρόμους τοποθετημένες) με τη σινεμασκόπ οθόνη, της οποίας το μέγεθος και η απόσταση επιτρέπουν την απρόσκοπτη θέαση ακόμα και από την πρώτη σειρά. Dolby Cinema η προβολή και στην μικρή αίθουσα, χωρίς ίχνος από τεχνουργήματα, και Dolby Digital πολυκάναλος ο ήχος που παίζει και εδώ σε μεγάλη ένταση και με πολύ καλή ποιότητα καθαρότητας και βάθους, γεγονός που επιβεβαιώνει την άριστη δουλειά που έχει γίνει και σε επίπεδο ηχομόνωσης, καθώς ουδέποτε ακούς τον παραμικρό ήχο από τη μία αίθουσα στην άλλη.

Για τον θερινό, συνεχίζετε να ανεβαίνετε τα σκαλιά μετά την αίθουσα 2, για ένα ακόμα επίπεδο. Μόλις φτάσετε, θα συναντήσετε το μπαρ, εντός του μικρού φουαγέ. Στα αριστερά, είναι η πρόσβαση προς τη μεγάλη, ελαφρώς αμφιθεατρική, θερινή αίθουσα, με τις κάποτε κατακόκκινες και νυν ολόόλευκες πολυθρόνες, σε δύο μπλοκ, με έναν μεγάλο διάδρομο ανάμεσά τους. Υπάρχουν πολλά τραπεζάκια στον χώρο, ενώ η διάταξη των θέσεων επιτρέπει την ανετότατη θέαση της ταινίας ακόμα και από την πρώτη σειρά. Γιασεμί στο πίσω μέρος της αίθουσας, φυτά ολόγυρα και μπροστά από την οθόνη δίνουν μια αίσθηση αυλής που ελαττώνει την πιο μοντέρνα αίσθηση της ταράτσας, με τα ξύλινα, πολύχρωμα διακοσμητικά πάνελ στις πλαϊνές επιφάνειες. Η σινεμασκόπ οθόνη είναι μεγάλων διαστάσεων και αποδίδει εξαιρετικά σε φωτεινότητα και λαμπρότητα την εικόνα της ψηφιακής προβολής. Εξαιρετικού επιπέδου είναι και ο Dolby Digital 5.1 ήχος του σινεμά, που ακούγεται σε δυνατή ένταση, με subwoofer και περιφερειακά να πρωταγωνιστούν στην αφήγηση της ταινίας.

Τρία Αστέρια

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Περισσότερους θερινούς κινηματογράφους θα βρείτε συγκεντρωμένους εδώ. Για τη συγκεντρωτική λίστα των σινεμά, κλικ εδώ.

Πρόγραμμα του 2018 για τις ταινίες "Ο θάνατος του Στάλιν" και "Death wish" -διανομή: Odeon


Πρόγραμμα θερινής περιόδου 2018 για την ταινία "Η οικουγένεια" -διανομή: Feelgood Entertainment


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)