Η νύφη τό'σκασε (1962) (Α/Μ)



Κωμωδία της Τζένη Φιλμ, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, με τους Τζένη Καρέζη, Θανάση Βέγγο, Νίκο Ρίζο, Γιάννη Γκιωνάκη, Κούλη Στολίγκα, Πέτρο Κυριακό, Γιάννη Μαλούχο, Πάρι Αλεξάντερ. 

Αρνούμενη κατηγορηματικά να παντρευτεί αυτόν που την εξαναγκάζει ο πατέρας της, η Καίτη το σκάει λίγο πριν από τον γάμο, φορώντας το νυφικό της ακόμα, προσπαθώντας να δραπετεύσει από το σπίτι της στην Πελοπόννησο προς την ελευθερία, αλλά και προς τον καλό της, που υπηρετεί τη θητεία του στη Λάρισα. Μετά τη "Λατέρνα", ακόμα ένα road movie δια χειρός Αλέκου Σεκαλλάριου (που φυσικά υπογράφει και το σενάριο), που βάζει την πρωταγωνίστριά του να μπαίνει από αμάξι σε αμάξι μέχρι να κατορθώσει να διανύσει όλη αυτήν την απόσταση, γνωρίζοντας στον δρόμο διαφορετικούς χαρακτήρες. Από τον ευγενικό πλανόδιο έμπορο (Θανάσης Βέγγος), μέχρι τον φορτηγατζή (Νίκος Ρίζος) που ταΐζει το φορτηγό του λουκούμια για να πάρει μπρος (τι εύρημα κι αυτό!), η Καίτη συναντά έναν υπέροχο μικρόκοσμο, γεμάτο καλοσύνη και ρομαντική αθωότητα (αν εξαιρέσετε κάποιους σωφέρ με μακρύ χέρι που έφτανε μέχρι τα πόδια της). Γρήγορη και χαριτωμένη ταινία, με μια άκρως απολαυστική Τζένη Καρέζη, η οποία ουσιαστικά την κρατά όλη στους ώμους της.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η ταινία ξεκίνησε ως εντελώς ανεξάρτητη παραγωγή της ίδιας της Τζένης Καρέζη (εξ ου και το "Τζένη Φιλμ" στους τίτλους). Έχοντας φύγει προσωρινά από το δυναμικό της Finos, ζητά από τον Αλέκο Σακελλάριο (επίσης εκτός Finos την ίδια εποχή) να κάνουν μαζί μια ταινία. Έτσι και έγινε, μόνο που στη διάρκεια των γυρισμάτων, οι σχέσεις και των δύο με τον Φιλοποίμενα Φίνο αποκαταστάθηκαν, με τη Finos Film να συμμετέχει τόσο στην παραγωγή όσο και να αναλαμβάνει τη διανομή της ταινίας στους κινηματογράφους.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Disorder (2024)

Αρραβωνιάσματα (1950) (Α/Μ)

O τελευταίος πειρασμός (1964) (Α/Μ)

Les amours d'Anaïs (2021)

Κινηματογράφοι- Village @ The Mall (Αίθουσες 1-11)