Μια ζωή την έχουμε! (1958) (Α/Μ)


Δραματκή κομεντί της Finos σε σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβέλλα, με τους Δημήτρη Χορν, Υβόν Σανσόν, Βασίλη Αυλωνίτη, Χρήστο Τσαγανέα, Περικλή Χριστοφορίδη, Λαυρέντη Διανέλλο, Τζόλη Γαρμπή.

Ένας φιλόδοξος μα δειλός ταμίας σε τράπεζα ονειρεύεται τη μεγάλη ζωή, πίσω από το γκισέ του, μετρώντας καθημερινά τα χρήματα των άλλων. Ενδελεχής καθώς είναι δεν επιτρέπει να του λείψει στο κλείσιμο της ημέρας ούτε μία δεκάρα. Και κάπως έτσι ανακαλύπτει το αδιανόητο. Από στρογγυλοποιήσεις ετών έχει δημιουργηθεί ένα πλεόνασμα ύψους 1.101.101.,10 Δρχ., το οποίο ουδείς έχει εντοπίσει. Η πρώτη του σκέψη είναι να το δηλώσει στους ανωτέρους του, όμως η διαρκώς απαξιωτική συμπεριφορά του διευθυντή του τον κάνει να αλλάξει γνώμη και να τα κρατήσει για λογαριασμό του. Δεν διστάζει δε να φλερτάρει ανοιχτά με τη φιλενάδα του διευθυντή, μια πανέμορφη κοκότα πολυτελείας, με την οποία ξεκινά τη μεγάλη ζωή, έως ότου τα χρήματα τελειώνουν αλλά και το μυστικό του αποκαλύπτεται.

Κορυφαία στιγμή του Γιώργου Τζαβέλλα, της Finos, του ελληνικού σινεμά αλλά και του κινηματογράφου των '50s είναι αυτή εδώ η διαχρονικά σύγχρονη ταινία που συνδυάζει αρμονικά την κωμωδία με το δράμα και το love story με την ηθογραφία. Υπόδειγμα σεναρίου -του ίδιου του Τζαβέλλα που κάνει την ταινία αυστηρά προσωπική του υπόθεση- και ντεκουπάζ, τέμνει την ιστορία στον χρόνο ώστε να επιταχυνθεί η αφήγηση και να γνωρίσουμε καλύτερα τους χαρακτήρες, την ίδια στιγμή που ακριβώς αυτό το παιχνίδι στο τότε και στο τώρα κορυφώνει τη συγκίνηση στο φινάλε που είναι ένα από τα πιο δυνατά που έχει βγάλει ποτέ ο κινηματογράφος. Ο Δημήτρης Χορν βρίσκεται εδώ στην καλύτερη κινηματογραφική του στιγμή, με ωριμότητα μπροστά στον φακό και σύνεση έναντι των όποιων υπερβολών απαιτεί ο ρόλος, ενώ συγκλονιστική -μολονότι ντουμπλαρισμένη από τη Θεανώ Ιωαννίδου- είναι η Υβόν Σανσόν που πλάθει στην οθόνη μία από τις κορυφαίες φαμ φατάλ του σινεμά. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)