Monstrosity (1963) (A/M)


Εναλλακτικός τίτλος: The atomic brain

Τρόμος επιστημονικής φαντασίας σε σκηνοθεσία Τζόζεφ Β. Μασκέλι, με τους Μάρτζορι Ήτον, Φρανκ Γκερστλ, Φρανκ Φάουλερ, Έρικα Πήτερς, Τζούντι Μπάμπερ, Λίζα Λανγκ.

Μια πάμπλουτη ηλικιωμένη γυναίκα έχει προσλάβει έναν εκκεντρικό μα λαμπρό επιστήμονα για να βρει τον τρόπο να μεταμοσχεύσει τον εγκέφαλό της σε ένα άλλο, νεαρότερο σώμα. Μετά από σειρά αποτυχημένων πειραμάτων, ο δρ. Φρανκ μοιάζει να έχει βρει τη λύση. Υποψήφια θύματα είναι τρεις κοπέλες από το εξωτερικό που τις παρέσυραν στην απομονωμένη έπαυλη μέσω μιας αγγελίας για οικιακή βοηθό. 

Εντάξει, ό,τι νά'ναι είναι η ταινία, και μάλιστα με μια απαράδεκτη εισαγωγική σεκάνς με αφήγηση που τραβάει για κανένα δεκάλεπτο και σε πανικοβάλει τόσο ώστε να νομίζεις πως θα πάει ολόκληρη έτσι. Β Movie όσο δεν πάει και σχεδόν χεροκάμωτη, με όλες τις συμβάσεις ποιότητας παραγωγής και διάρκειας (65' λεπτά διαρκεί μόνο) αλλά οφείλεις να της αναγνωρίσεις δύο πράγματα ως προς την κεντρική ιδέα: Εν πρώτοις μιλά για human traficking με χωρίς καν να είναι νόρμα τότε (αθώες κοπέλες παρασύρονται από την πατρίδα τους για δήθεν επαγγελματικούς λόγους και βρίσκονται έγκλειστες χωρίς χαρτιά, έρμαια των "εργοδοτών" τους). Το δεύτερο σημείο είναι το στόρυ περί μεταμόσχευσης οργάνων, σε μια εποχή που ακόμα βρισκόταν σε πολύ αρχικό και πειραματικό επίπεδο και μάλιστα η αναφορά του ως "transplantation" και όχι "transplant" όπως επεκράτησε στις μέρες μας. Όμως,επειδή πρόκειται και περί τρικυμίας εν κρανίω, έχει και σκηνές εγγυημένου γέλιου όταν σε μία από τις κοπέλες γίνεται μεταμόσχευση εγκεφάλου γάτας κι αυτή αρχίζει να νιαουρίζει και να τρώει ποντίκια. Η ταινία μία που προβλήθηκε μία που ξεχάστηκε, αλλά ξαναπήρε λίγο τα πάνω της μεταξύ των φαν του είδους όταν άρχισε να μεταδίδεται από την τηλεόραση με τον τίτλο "The atomic brain" που τείνει να επικρατεί του πρωτότυπου.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)