Pépé le Moko (1937) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Αλγέρι

Δραματική περιπέτεια σε σκηνοθεσία Ζυλιέν Ντυβιβιέ, με τους Ζαν Γκαμπέν, Γκαμπριέλ Γκαμπριό, Μιρέιγ Μπαλέν, Λουκά Γκριντού, Ζιλμπέρ Ζιλ, Φερνάν Σαρπέν.

Ο Πεπέ λε Μοκό, κακοποιός που έχει δραπετεύσει από τη Γαλλία και κρύβεται στα σοκάκια της Κάσμπα, στο Αλγέρι, έχει στήσει μια όσο το δυνατόν ήσυχη ζωή ώστε να μένει πάντοτε καθαρός σε όποια έρευνα της αστυνομίας. Με την "επαγγελματική" του δραστηριότητα να συνεχίζεται απρόσκοπτα, έχει πάντοτε στο κατόπι του τη σκιά του επιθεωρητή Σλιμάν, που προσπαθεί διαρκώς να τον βγάλει έξω από την προστασία της γειτονιάς του. Οπότε δύο είναι οι ευκαιρίες του: πρώτον ένας ρουφιάνος εκ των έσω και δεύτερον η γοητευτική Παριζιάνα με την οποία ο Πεπέ είναι ερωτευμένος. 

Άλλη μία εμβληματική συνεργασία του δίδυμου Ντυβιβιέ-Γκαμπέν που μεσουρανούσαν παρέα στο γαλλικό σινεμά, με εξαιρετικές ταινίες, μεταξύ των οποίων συναντάμε τον βιβλικό "Γολγοθά", το "Να οι δολοφόνοι", τον "Πόθο της αμαρτίας" και το "Λυκόφως της δόξης". Εδώ ο Ντυβιβιέ μεταφέρει στο σινεμά το μυθιστόρημα του Ανρί Λα Μπαρτ που συνυπογράφει και το σενάριο με το ψευδώνυμο Ντετέκτιβ Ζυλιέν Ασελμπέ, και τοποθετεί τη δράση στο εντυπωσιακό σκηνικό που στήνεται στα στούντιο της Pathé στο Παρίσι, όπου ζωντανεύουν τα δαιδαλώδη δρομάκια της αλγερινής συνοικίας. Η άριστη χρήση των πανοραμικών πλάνων από το Αλγέρι και την Κάσμπα ενισχύουν την αληθοφάνεια της ψευδαίσθησης αφού ούτε για ένα λεπτό δεν παύεις να είσαι βέβαιος για την αυθεντικότητα των χώρων. Ο ίδιος ρεαλισμός διαπερνά και τις ερμηνείες που υπερβαίνουν τα στεγανά της εποχής τους και βγαίνουν απόλυτα φυσικές ενώ την ίδια στιγμή γεννούν χαρακτήρες και φάτσες. Πολύβουη η ταινία όσο και η γειτονιά όπου διαδραματίζεται ίσως να αφήνει το love story να χαθεί στην οχλαγωγία των στενών δρόμων, και να μην κορυφωθεί όσο αρμονικά θα χρειαζόταν ώστε να μην χρειαστεί απλά να το δεχθείς ως δεδομένο. Έχει όμως αυτή τη ρεαλιστική τραγικότητα που απογειώνει το φινάλε και αποτυπώνει την ταινία για πάντα στη μνήμη. 

Και μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από την ταινία. Ο πρωτότυπος τίτλος "Πεπέ λε Μοκό" ουσιαστικά σημαίνει ο Πεπέ από την Τουλόν, αφού "Μοκό" αποκαλούσαν στην αργκό όσους κατάγονταν από τη συγκεκριμένη πόλη. Η ταινία παίχτηκε στην Ελλάδα με τον τίτλο "Αλγέρι" που από σύμπτωση ήταν ο πρωτότυπος τίτλος του αμερικανικού ρημέικ που γυρίστηκε έναν χρόνο αργότερα από τη United Artists, σε σκηνοθεσία Τζων Κρόμγουελ και με πρωταγωνιστές τον Σαρλ Μπουαγέ και τη Χέντυ Λαμάρ, το οποίο στην Ελλάδα προβλήθηκε ως "Πληγωμένος αετός". Το 1948 ξαναγυρίζεται ως μιούζικαλ με τον τίτλο "Κάσμπα", από τη Universal, σε σκηνοθεσία Τζων Μπέρυ και με πρωταγωνιστές τον Τόνυ Μάρτιν και την Υβόν Ντε Κάρλο. Τέλος, η ιστορία του "Πεπέ" λέγεται πως υπήρξε η έμπνευση για τον "Τρίτο Άνθρωπο".

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες δραματικές ταινίες, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)