Return to Montauk (2017)


Ελληνικός τίτλος: Επιστροφή στο Μόντοκ

Δραματική ταινία της Gaumont σε σκηνοθεσία Βόλκερ Σλέντορφ, με τους Στέλαν Σκάρσγκάαρντ, Νίνα Χος, Σουζάνε Βολφ, Νιλς Άρεστρουπ, Ίζι Λαμπόρντ-Εντοζιέν.

Ένας συγγραφέας επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη Νέα Υόρκη για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου. Αυτό που αναζητά εξ αρχής είναι να συναντήσει μια παλιά του γνωριμία, μια γυναίκα που άφησε πίσω του έπειτα από μια σύντομη ιστορία, που όμως φαίνεται πως στιγμάτισε τη ζωή του. 

Πρόκειται για "μικρή" ταινία, με καλές προθέσεις, καλούς ηθοποιούς και υψηλή αισθητική που όμως μοιάζει να χάνεται στη μετάφραση. Ένας σκανδιναβός συγγραφέας, δύο γερμανίδες αγαπημένες, ένας γάλλος (ή βέλγος) φίλος συναντιούνται όλοι στη Νέα Υόρκη ξανά και μιλούν όλοι αγγλικά με προφορά. Ενδεχομένως να έπρεπε κανείς να το αποδεχθεί ως σύμβαση, μα όχι μόνο δεν πείθει αλλά κρατά πίσω και τις ερμηνείες, την ίδια στιγμή που ακόμα και οι διάλογοι μολονότι στα Αγγλικά δεν "ακούγονται" αγγλικοί. Μοιάζει όλο χαμένο στη μετάφραση κάπως, ενώ ας πούμε το ενδεχόμενο μιας σπουδαίας και φτασμένης δικηγόρου που κάνει καριέρα στη Νέα Υόρκη χωρίς να έχει αποδιώξει το αξάν της δεν μοιάζει και πολύ πιστευτό. Όλα αυτά κρατούν πίσω την ταινία και της μειώνουν τη δυναμική, την ίδια στιγμή που το σενάριο δεν προσπαθεί περισσότερο ώστε οι χαρακτήρες να κερδίσουν τη συμπάθειά μας. Ο σκηνοθέτης του "Ταμπούρλου" (που υπογράφει και το σενάριο μαζί με τον Κολμ Τόιμπιν) μένει περισσότερο στο φαίνεσθαι και παρασύρεται από τις λέξεις, όπως και ο συγγραφέας πρωταγωνιστής του. Τα περισσότερα που ακούγονται είναι υπόνοιες παρά γεγονότα αλλά ακόμα κι όταν μαθαίνεις τι τελικά συνέβη και αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν έμειναν ποτέ μαζί, δεν συμπάσχεις απόλυτα μαζί τους. Είναι σαν να την ακούς περισσότερο την ταινία, παρά να τη νιώθεις, ιδιαίτερα δε αφού ο κεντρικός χαρακτήρας δεν είσαι σίγουρος αν παρακινείται από το συναίσθημα ή από ένα απλό καπρίτσιο για κάτι που έμεινε ατελές. Όπως ατελής μένει τελικά και η ιστορία, μαζί με τους ήρωές της.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)