Cactus flower (1969)


Ελληνικός τίτλος: Το αγκάθι

Κομεντί της Columbia σε σκηνοθεσία Τζην Σακς, με τους Γουώλτερ Ματάου, Γκόλντι Χων, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Τζακ Γουέτσον, Ρικ Λενζ.

Ένας μεσήλικας οδοντίατρος που προτιμά για χρόνια τις εφήμερες σχέσεις, έχει κατασταλάξει στη δροσερή αγκαλιά της νέας και πανέμορφης Τόνι. Για να αποφύγει όμως τα πολλά-πολλά τής έχει πει από την αρχή ψέμματα πως είναι παντρεμένος, γεγονός που του επιτρέπει να κρατά τις απαιτούμενες αποστάσεις. Μόνο που η Τόνι, αφού εκείνος τής ακυρώνει ραντεβού, αποπειράται να αυτοκτονήσει. Συγκλονισμένος ο Τζούλιαν τής εξομολογείται τον έρωτά του και της κάνει πρόταση γάμου. Υπάρχει όμως το πρόβλημα της "συζύγου" του και του "διαζυγίου" του, με την Τόνι να επιμένει να γνωρίσει τη γυναίκα του ώστε να βεβαιωθεί πως είναι καλά. Ελλείψει συζύγου λοιπόν, ο καλός οδοντίατρος απευθύνεται στη γραμματέα του από την οποία ζητά να προσποιηθεί τη σύζυγό του, χωρίς να γνωρίζει πως στην πραγματικότητα είναι εδώ και χρόνια ερωτευμένη μαζί του.

Ανάλαφρο, διασκεδαστικό, πιπεράτο και αστείο φιλμ, βασισμένο στο θεατρικό του Έημπ Μπάροους που κι αυτό ήταν η αμερικανική εκδοχή του πρωτότυπου γαλλικού που είχε γράψει ο Πιερ Μπαριγέ. Δεν είναι καθόλου τυχαίες λοιπόν οι εμφανείς επιρροές της ταινίας από το γαλλικό μπουλβάρ, αφού από εκεί γεννήθηκε, ενώ δεν είναι λίγα και τα σημεία που θυμίζουν Νηλ Σάιμον. Είναι πολύ έξυπνη η ιστορία καθώς σταδιακά αποκαλύπτει και την πραγματική πρωταγωνίστρια, εναλλάσσοντας τους ρόλους που είχαμε στο μυαλό μας ως πρώτο και δεύτερο. Πρώτη πρωταγωνιστική εμφάνιση για τη Γκόλντι Χων που φυσά σαν συναρπαστικός αέρας δροσιάς με την ερμηνεία της αυτή που της χάρισε και Όσκαρ Β' Γυναικείου, απέναντι σε μία εξαιρετική Ίνγκριντ Μπέργμαν που αποκαλύπτει καρέ το καρέ το έμφυτο κωμικό της ταλέντο και τη μαεστρία της στο τέμπο. Ο σκηνοθέτης Τζο Σακς ολοκληρώνει με τα χίλια την τριπλέτα επιτυχιών που είχε ξεκινήσει με το "Ξυπόλυτοι στο πάρκο" και το "Ένα παράξενο ζευγάρι" και σκηνοθετεί τους ηθοποιούς του με μια λεπτή ειρωνεία που αφήνει στον αέρα και υπονοούμενα που ενδεχομένως να είναι και πιο αστεία από όσα ακούγονται. Μεγάλη επιτυχία στην εποχή της, όπως επίσης και η μουσική της που υπογράφει ο Κουίνσυ Τζόουνς.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις κομεντί, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)