Η Βαρώνη και ο Προκόπης (1970) (Α/Μ)



Κωμωδία του Νίκου Αβραμέα, με τους Γεωργία Βασιλειάδου, Φίλιο Φιλιππίδη, Ζέτα Αποστόλου, Χάρη Τρύφωνα, Μαίρη Μεταξά.

Η Βαρώνη Ζοζιάνα του Άντεν επιστρέφει στην πατρίδα της, την Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια απουσίας, όπου και σκοπεύει να εγκατασταθεί μόνιμα πλέον. Αυτό που την απασχολεί είναι να προφυλάξει έναν πολύτιμο λίθο αμύθητης αξίας αλλά και τη ζωή της από μια συμμορία γκάνγκστερ που ξέρει ότι θέλουν να της το κλέψουν. Έτσι, ο πληρεξούσιός της αναζητά έναν φίλο του, τον Προκόπη, για να αναλάβει χρέη σωματοφύλακα και να προφυλάξει το διαμάντι με κάθε κόστος. Ο Προκόπης βέβαια δεν μπορεί να προφυλάξει ούτε τον ίδιο του τον εαυτό.

Ακόμα μία συνεργασία της Γεωργίας Βασιλειάδου με τον Νίκο Αβραμέα που παρά τα όσα απίστευτα συμβαίνουν επί της οθόνης παίζει να είναι και από τις καλύτερες που γύρισε μαζί του. Μεγάλο ατού της ταινίας είναι ο Φίλιος Φιλιππίδης που εντός της απόλυτης ανυπαρξίας σεναρίου και διαλόγων βγάζει γέλιο με μία slpastick σχεδόν κινησιολογία και με αυτήν την ιδιαίτερη εκφορά του λόγου του. Εννοείται πως επαναλαμβάνει μανιέρες και αστεία, παρ' όλα αυτά είναι όαση μέσα σε μια ιστορία όπου τίποτα δεν βγάζει νόημα και με τις χοντράδες να διαδέχονται η μία την άλλη. Την ίδια σαιζόν, η Γεωργία Βασιλειάδου είχε παίξει και σε μία ακόμα ταινία του Νίκου Αβραμέα, την "Περιπτερού", ολοκληρώνοντας έτσι την κινηματογραφική της καριέρα. Τη συναντήσαμε λίγα χρόνια αργότερα στα σήριαλ "Το παλιό το κατοστάρι" (ΥΕΝΕΔ, 1974) και "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975, ΕΙΡΤ) που ήταν και η τελευταία φορά που την είδαμε στην οθόνη.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)