7 days in Entebbe (2018)


Ελληνικός τίτλος: 7 μέρες στο Έντεμπε

Δραματική περιπέτεια της Participant σε σκηνοθεσία Χοζέ Παντίλα, με τους Ντάνιελ Μπρουλ, Ρόζαμουντ Πάικ, Έντι Μάρζαν, Λιόρ Ασκενάζι, Ντενί Μενοσέ.

Το 1976 δύο γερμανοί και δύο παλαιστίνιοι τρομοκράτες πραγματοποίησαν αεροπειρατεία στην πτήση της Air France από το Τελ Αβίβ στο Παρίσι, με ενδιάμεση στάση στην Αθήνα από όπου και επιβιβάστηκαν. Οδήγησαν το αεροσκάφος στο Έντεμπε της Ουγκάντα, όπου με τη βοήθεια του Ίντι Αμίν κράτησαν ομήρους πλήρωμα και επιβάτες ζητώντας ως αντάλλαγμα για τη ζωή τους λύτρα και την απελευθέρωση 53 συντρόφων τους που κρατούνταν στις ισραηλινές φυλακές.

Όπως δηλώνει και ο τίτλος, η ταινία παρακολουθεί τις 7 ημέρες της ομηρείας των επιβατών και του πληρώματος της άτυχης πτήσης της Air Francε, ξεδιπλώνοντας τις διαβουλεύσεις της ισραηλινής κυβέρνησης αλλά και τις σχέσεις και τη δυναμική μεταξύ των δραστών. Πιο πολύ σαν δραματοποιημένο ντοκυμανταίρ μοιάζει συνολικά το φιλμ, παρά με ολοκληρωμένη μυθοπλασία, καθώς νιώθεις πως στέκει αμήχανο ανάμεσα στα γεγονότα. Προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες και ίσες αποστάσεις, ούτε στη δράση αυτή καθ' εαυτή επενδύει αλλά ούτε και σε χαρακτήρες ή πολιτικές θέσεις. Οπότε αφήνεται στην καταγραφή των γεγονότων, μεταφέροντάς μας -έντεχνα και καλογυρισμένα είναι η αλήθεια- μεταξύ του εγκαταλελειμμένου τέρμιναλ στο Έντεμπε και του θαλάμου επιχειρήσεων στο Τελ Αβίβ, δημιουργώντας μια σταδιακή κορύφωση της αγωνίας παρά τη γνωστή έκβαση των γεγονότων. Η Ρόζαμουντ Πάικ βρίσκεται στο στοιχείο της ερμηνεύοντας μια μισότρελη γερμανίδα ακτιβίστρια και καταφέρνει να έχει την πιο απειλητική παρουσία από όλους, σε αντίθεση ας πούμε με τον Ντάνιελ Μπρουλ που δεν καταφέρνει να λάμψει, έστω και με έναν υποτονικό ρόλο, χαμένος στις τύψεις και στις θεωρίες του. Κάτι που καταφέρνει ο Ντενί Μενοσέ, στον ρόλο του μηχανικού του αεροσκάφους, ο οποίος κυριαρχεί σε κάθε μια από τις σύντομες σκηνές του, χωρίς καν ο ρόλος του να έχει μεγάλη σημασία. Άμα είσαι ηθοποιός, όμως, παίρνεις όποιον ρόλο κι αν σου δώσουν και τον κάνεις εσύ σημαντικό. Πολύ καλά δουλεύει το εύρημα με τον χορευτικό θίασο όπου συμμετέχει η κοπέλα ενός εκ των πρωταγωνιστών, καθώς η μουσική και η ασύλληπτης δυναμικής και αισθητικής χορογραφία δίνει ρυθμό και ενισχύει τη συγκίνηση. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)