Les traducteurs (2019)


Ελληνικός τίτλος: Οι μεταφραστές

Θρίλερ της Wild Bunch σε σκηνοθεσία Ρεζίς Ρουενσάρ, με τους Λαμπέρ Γουίλσον, Όλγκα Κουρυλένκο, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Σίντσε Μπάμπετ Κνούντσεν, Εντουάρντο Νοριέγκα, Άλεξ Λώδερ, Άννα Μαρία Στουρμ, Φρεντερίκ Τσάου, Μαρία Λέιτε, Μανώλη Μαυροματάκη, Σαρά Ζιροντώ, Πατρίκ Μποσώ. 

Όταν ο συγγραφέας Όσκαρ Μπραχ, του οποίου την ταυτότητα ουδείς γνωρίζει πλην του εκδότη του, ολοκληρώνει το πολυαναμενόμενο τρίτο μέρος του διεθνούς μπεστ-σέλλερ του, "Δαίδαλος", ο εκδοτικός οίκος που τον εκπροσωπεί προχωρά σε μια άκρως ασυνήθιστη ενέργεια: με σκοπό να προληφθεί η οποιαδήποτε διαρροή στο ίντερνετ, αποφασίζει την ταυτόχρονη κυκλοφορία του στις περισσότερες γλώσσες και περιορίζει τους 9 βασικούς μεταφραστές σε μια πολυτελή έπαυλη στη Γαλλία, χωρίς καμία επαφή επαφή με τον έξω κόσμο για 3 ολόκληρους μήνες. Μόνο που παρά την αυστηρή καραντίνα, ο εκδότης Έρικ Άνγκστρομ, δέχεται ένα απειλητικό μέιλ από κάποιον χάκερ που του ζητά ένα τεράστιο ποσό προτού διαρρεύσει το βιβλίο διαδικτυακά. Έτσι, αυτό που αρχικά έμοιαζε με δουλειά-όνειρο για τους μεταφραστές, μετατρέπεται σε εφιάλτη, αφού οι υποψίες πέφτουν όλες σε κάποιον από αυτούς. 

Λοιπόν, για να κάνω τη ζωή σας εύκολη, εάν νομίζετε πως θα δείτε ακόμα μία ταινία εγκλεισμού που θα θυμίζει "12 ένορκους" ή "10 μικρούς νέγρους", πλανάστε πλάνην οικτράν. Είναι συναρπαστική ταινία "Οι μεταφραστές" και όχι λόγω του εγκλεισμού των ηρώων της. Εννοείται πως από εκεί ξεκινούν όλα, όμως το πανέξυπνο και κεφάτο τους σενάριο τον χρησιμοποιεί απλά ως πρόσχημα, ως κεντρική ιδέα, όπως θέλετε πείτε το, για να αφηγηθεί μια ιστορία γρήγορη, έξυπνη, με πολλή αγωνία και εντυπωσιακές ανατροπές. Το ερώτημα άλλωστε που θέτουν οι "Μεταφραστές" στον θεατή είναι διπλό: 1) ποιος το έκανε; 2) πώς το έκανε; Και από εκεί ξεκινά αυτό το συναρπαστικό παιχνίδι με τον χρόνο, τις κρυφές ταυτότητες, με το φαίνεσθαι έναντι του είναι αλλά και της γλώσσας αφού η Βαβέλ των πρωταγωνιστών δεν είναι τυχαία επιλεγμένη ούτε απλά προσχηματική. Μην σας παραπλανώ ταυτόχρονα και αρχίζετε να πιστεύετε πως θα βρεθείτε έναντι ενός ψυχοδράματος πολυ-πολιτισμικότητας. Μακριά όλα αυτά από τους "Μεταφραστές". Όμως σίγουρα θα βρεθείτε έναντι ενός παιχνιδιού -και μάλιστα καλοστημένου- που σκοπό του έχει να σας εξαπατά, όχι μόνο με τα λόγια του, μα και με τα κάδρα του, καθώς επιλέγονται γωνίες που σε περιπαίζουν και σε κάνουν άλλα να βλέπεις και άλλα να συμβαίνουν. Την ίδια στιγμή, το πρώτης ποιότητας πανευρωπαϊκό καστ προσθέτει έξτρα αίγλη -κι ας μην είναι ταινία ερμηνειών και χαρακτήρων- καθώς όλοι οι ηθοποιοί αγκαλιάζουν το ψευδεπίγραφο του ύφους και το υπηρετούν με αφοσίωση. Μουσική, φωτογραφία και μοντάζ επιβάλλουν ατμόσφαιρα και ρυθμό, την ίδια στιγμή που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτά που ακούγονται -έστω και επιφανειακά- περί ενωμένης Ευρώπης και κλισέ που ταλανίζουν τον κάθε λαό της, αλλά και περί εμπορευματοποίησης της Τέχνης. Μπορεί να έχουν κάποια αδύναμα σημεία, όμως στο τέλος οι "Μεταφραστές" κερδίζουν έξτρα πόντους για την ψυχαγωγία που προσφέρουν και την αγωνία τους που μένει αμείωτη μέχρι κυριολεκτικά τους τίτλους τέλους. Από τους πρωταγωνιστές μού άρεσε πάρα πολύ ένας που τον ξεχώρισα, αλλά δεν σας λέω ποιος για να μην σας βάλω ιδέες.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερα θρίλερ, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)