Battle of the Coral Sea (1959)



Ελληνικός τίτλος: Η ναυμαχία των Κοραλλίων Νήσων

Πολεμική περιπέτεια της Columbia σε σκηνοθεσία Πωλ Γουέντκος, με τους Κλιφ Ρόμπερτσον, Λ. Κ. Τζόουνς, Ρόμπιν Χιουζ, Τζία Σκάλα, Τέρου Σιμάντα, Πατρίσια Κατς.

1942, Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος. Ένα υποβρύχιο των ΗΠΑ φωτογραφίζει τις θέσεις του ιαπωνικού στόλου, όταν δέχεται επίθεση από εχθρικό σκάφος που το εντοπίζει. Το πλήρωμα συλλαμβάνεται από τους Ιάπωνες και μεταφέρεται σε ένα απομονωμένο νησί όπου ήδη κρατούνται βρετανοί και αυστραλοί στρατιώτες. Με τον διοικητή του στρατοπέδου να ασκεί ψυχολογική βία για την απόσπαση πληροφοριών, οι κρατούμενοι σχεδιάζουν το αδιανόητο: να αποδράσουν.

Τυπικού ύφους πολεμική ταινία, χωρίς παρ' όλα αυτά τις υπέρμετρες πατριωτικές "κραυγές" στους διαλόγους και το σενάριο. Μάλιστα ο τίτλος είναι κάπως παραπλανητικός, αφού η ιστορία δεν έχει να κάνει με την συγκεκριμένη ναυμαχία -μία από τις σπουδαιότερες του Β' Παγκοσμίου- αλλά κατ'ουσίαν με την προσπάθεια απόδρασης αυτής της ομάδας αιχμαλώτων. Έχει πράγματι ενδιαφέρον η δυναμική μεταξύ των χαρακτήρων, καθώς επίσης και τα "βασανιστήρια" που επιβάλλονται από τον ιάπωνα διοικητή, τα οποία όμως δεν είναι ακριβώς βασανιστήρια, αφού όπως λέει και ο ίδιος, η μέθοδος που εφαρμόζει αποβλέπει περισσότερο να λυγίσει το πνεύμα και όχι το σώμα, ούτως ώστε να αποσπάσει τις πληροφορίες που επιθυμεί. Έξυπνος ο τρόπος ένταξης γυναικών στο καστ, σε μια ταινία που θα μπορούσε να είναι 100% ανδροκρατούμενη, και μάλιστα με γυναικείους χαρακτήρες ισχυρούς και με ουσιαστική συμμετοχή στην έκβαση της ιστορίας.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)