The Wrecking Crew (1968)


Ελληνικός τίτλος: Τα μυστικά όπλα των κατασκόπων

Κωμική περιπέτεια της Columbia σε σκηνοθεσία Φιλ Κάρλσον, με τους Ντην Μάρτιν, Έλκε Σόμμερ, Σάρον Τέητ, Νάνσυ Κουάν, Νάιτζελ Γκρην, Τίνα Λουίζ.

Ένας πάμπλουτος κακοποιός, με αριστοκρατική καταγωγή, ληστεύει $2 δισ. σε ράβδους χρυσού από μια αμαξοστοιχία στη Δανία. Με το ποσό της κλοπής να απειλεί τα ισοζύγια ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας, καλείται στην υπόθεση ο ειδικός πράκτωρ Ματ Χελμ που ταξιδεύει στην Κοπεγχάγη για να συναντήσει από κοντά τον Κόμη Μάσιμο Κοντίνι. Ως "βιτρίνα" του παρουσιάζεται η εκεί πράκτωρ της υπηρεσίας, μια γκαφατζού νεοσύλλεκτη, που εμφανίζεται να εργάζεται για τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού. Το θέμα είναι πως ο Κοντίνι γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα του Χελμ και βάζει τους ανθρώπους του να τον σκοτώσουν.

Η επιτυχία των ταινιών του Τζέημς Μποντ είχε βάλει σε μπελάδες τα άλλα στούντιο του Χόλυγουντ που αναζητούσαν κάποιο αντίστοιχο δικό τους προϊόν. Η Columbia στράφηκε στη σειρά βιβλίων του Ντόναλντ Χάμιλτον με ήρωα τον πράκτορα Ματ Χελμ έχοντας εξασφαλίσει τα κινηματογραφικά δικαιώματα για 8 τίτλους. Τώρα, ένας Θεός ξέρει τους λόγους που αποφάσισαν οι ταινίες να γίνουν κατασκοπικές παρωδίες παρά περιπέτειες δράσης... Ίσως ο ίδιος Θεός που τους είπε πως ο Ντην Μάρτιν αποτελούσε ιδανική επιλογή για τον ρόλο ενός μυστικού πράκτορα. Η μοναδική λογική που μπορώ να βρω είναι πως για να ανταγωνιστείς ανοιχτά τον Μποντ θα έπρεπε να ρισκάρεις πολλά, ενώ γυρίζοντας μια παρωδία και λιγότερα ξοδεύεις και εκμεταλλεύεσαι το hype αυτού που παρωδείς. 

Τέλος πάντων, όπως και να έχει οι ταινίες άρχισαν να γυρίζονται από το 1966 και πριν από "Τα Μυστικά Όπλα των Κατασκόπων" είχαν γυριστεί ακόμα τρεις. Καμία τους δεν υπήρξε κάτι το ξεχωριστό, όμως σε αυτήν εδώ ξεχωρίζει η παρουσία της Σάρον Τέητ σε μία εμφάνιση που θα μπορούσε να είναι και η καλύτερή της (κι ας τη θυμούνται όλοι από την "Κοιλάδα με τις κούκλες"). Πανέμορφη, αστεία εκ του φυσικού, πρόθυμη να τσαλακώσει την υπέροχη παρουσία της, η Τέητ κλέβει την παράσταση και ανεβάζει το κωμικό τέμπο της ταινίας. Ο ίδιος ο Ντην Μάρτιν δήλωνε κατενθουσιασμένος από τη συνεργασία τους και είχε ήδη ανακοινωθεί πως η πέμπτη ταινία της σειράς που θα ακολουθούσε θα είχε επίσης για πρωταγωνίστρια τη γλυκύτατη ηθοποιό. Στο μεταξύ όμως η Σάρον Τέητ δολοφονήθηκε από μέλη της κάστας του Μάνσον και η προγραμματισμένη ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ. 

"Τα Μυστικά Όπλα των Κατασκόπων" είναι η ταινία που η Μάργκο Ρόμπι ως Σάρον Τέητ παρακολουθεί στον κινηματογράφο στην ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο "Κάποτε στο... Χόλιγουντ". Για την ιστορία, οι τρεις προηγούμενες ταινίες της σειράς του Ματ Χελμ με τον Ντην Μάρτιν ήταν οι εξής: "Ειδικός Πράκτωρ ΚΖ-2: Επιχείρηση Στριπτίζ" (1966), "Ειδική Αποστολή: Επιχείρηση 'Μίνι Κούκλες'" (1966) και "Η Ενέδρα" (1967).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις κωμωδίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)