Η ανθοπώλις των Αθηνών (1945) (Α/Μ)


Δραματική ταινία της Τόνις Φιλμ σε σκηνοθεσία Τόνυ Παπαδαντωνάκη, με τους Νάντια Μπελλίνι, Αιμίλιο Βεάκη, Κυριάκο Μαυρέα, Νίκο Ευθυμίου, Νίνα Αφεντάκη, Κίμωνα Σπαθόπουλο. 

Η Μιράντα, πάμφτωχη και αβοήθητη στη μεταπολεμική Αθήνα, βγάζει το ψωμί της πουλώντας λουλούδια στα πάρκα και στα κέντρα διασκέδασης. Η ζωή της κυλάει δύσκολα, ιδιαίτερα δεν με έναν αμφιβόλου ηθικής τύπο που την περιτριγυρίζει, ο οποίος τής προτείνει και πιο επικερδείς τρόπους για να ασχοληθεί επαγγελματικά. Η Μιράντα όμως γρήγορα αντιλαμβάνεται τις πραγματικές προθέσεις του ανθρώπου που αγαπά και με τη βοήθεια ενός φοιτητή που γνωρίζει τυχαία κατορθώνει να ξεφύγει από τον κίνδυνο και να βρει την ευτυχία.

Πιο πολύ ιστορικής σημασίας ταινία καθώς έχουμε να κάνουμε με μία από τις ελάχιστες που γυρίστηκαν στα τέλη της Κατοχής και η οποία διασώζεται ακόμα. Δυστυχώς η κόπια είναι πολύ ταλαιπωρημένη ενώ έχουν μονταριστεί κάποιες σκηνές σε επανάληψη ώστε να καλυφθούν τα κενά από κάποια τμήματα που λείπουν. Απλοϊκής γραφής και χαμηλού κόστους -όπως τουλάχιστον φαίνεται- παραγωγή, όμως καθόλου χυδαίων ή φτηνών προθέσεων. Η πρωταγωνίστρια Νάντια Μπελλίνι μία που έκανε αυτήν την ταινία και μία που εξαφανίστηκε, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τόνυς Παπαδαντωνάκης είναι ο πατέρας της τραγουδίστριας Φλέρυ Νταντωνάκη (Ελευθερία Παπαδαντωνάκη το πραγματικό της όνομα) και εδώ υπογράφει τη δεύτερη ταινία του (9 γύρισε συνολικά) με την πρώτη (Νύχτα χωρίς ξημέρωμα) να βγαίνει στους κινηματογράφους το 1939. Αυτό που σίγουρα έχει να επιδείξει η "Ανθοπώλις" είναι τα πλάνα στη μεταπολεμική Αθήνα που μας επιτρέπουν να δούμε πώς ήταν η πόλη εκείνα τα χρόνια.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)