Primaire (2016)


Ελληνικός τίτλος: Η δασκάλα μας

Δραματική ταινία του Studiocanal σε σκηνοθεσία Ελέν Ανζέλ, με τους Σαρά Φορεστιέ, Βενσάν Ελμπάζ, Πατρίκ Ντ' Ασουμσάο, Γκιλαίν Λοντέζ, Ολιβιά Κοτ.

Η Φλοράνς είναι δασκάλα σε ένα δημοτικό της περιοχής της Γκρενόμπλ. Μέσα σε ένα κλίμα ευγένειας, φιλικότητας και ουσιαστικού ενδιαφέροντος, λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, την ισορροπία του σχολείου διαταράσσει η άφιξη ενός νέου μαθητή, του Σασά, ο οποίος παρακολουθεί την τάξη με έναν χρόνο καθυστέρηση. Το αγόρι μοιάζει φοβισμένο και δεν αργεί να πέσει θύμα κοροϊδίας από τους συμμαθητές του. Το ένα οδηγεί στο άλλο και τελικά πέφτει ξύλο. Το σχολείο ζητά να συναντήσει τους γονείς του παιδιού, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν είναι εφικτό. Με τα πολλά, συνειδητοποιούν έντρομοι πως το αγόρι ζει ολομόναχο στο σπίτι του, με τη μητέρα του να αγνοείται ενώ ο μοναδικός που δείχνει να ασχολείται είναι ένας τέως εραστής της που όμως δεν είναι ο πατέρας του. Σύντομα η Φλοράνς, επηρεασμένη και από το δικό της διαζύγιο και τα προβλήματα που έχουν προκύψει ανάμεσα σε αυτήν και τον άντρα της ως προς τον γιο τους που θέλει να τον ακολουθήσει στην Ινδονησία, δείχνει υπέρμετρο ζήλο για τη φροντίδα του μαθητή της που συχνά ξεφεύγει από το όριο των επίσημων ευθυνών της.

Γλυκόπικρο και καλογυρισμένο φιλμ, μικρού βεληνεκούς, από αυτά που μιλούν με ειλικρίνεια και ανθρωπιά για θέματα οικογενειακού και κοινωνικού ενδιαφέροντος. Θέτει με προσοχή ουσιαστικά ερωτήματα για την ευθύνη ενός δασκάλου για τους μαθητές του και πού αυτή πρέπει(;) να σταματά, για ανθρώπους που κάνουν παιδιά χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα τι να τα κάνουν μετά καθώς και για αυτούς που θέλουν να φροντίσουν ένα παιδί χωρίς όμως το σύστημα και ο νόμος να τους το επιτρέπει. Συγκρατημένες ερμηνείες, καλοβαλμένα τα διλήμματα, ειδικά με την περίπτωση της πρωταγωνίστριας που δείχνει να προβάλλει τα δικά της προβλήματα στην περίπτωση του μαθητή της και εν γένει ένα καλοστημένο και ταυτόχρονα σκεπτόμενο σινεμά που κουβαλάει επάνω του το ύφος και της ανησυχίες της γαλλικής σχολής. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες δραματικές ταινίες, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)