Hammerhead (1968)


Ελληνικός τίτλος: Διαταγή 5385 Άκρως Απόρρητος

Κατασκοπική περιπέτεια της Columbiα σε σκηνοθεσία Ντέηβιντ Μίλλερ, με τους Βινς Έντουαρντς, Τζούντυ Γκήζον, Πήτερ Βων, Νταϊάνα Ντορς, Μάικλ Μπέητς, Μπέβερλυ Άνταμς.

Η Βρετανική Αντικατασκοπεία αναθέτει στον πράκτορα Τσαρλς Χουντ να μεταβεί στη Λισαβόνα με σκοπό να σταματήσει τη δράση του αρχιεγκληματία "Σφυροκέφαλου" που σκοπεύει να αποσπάσει μια απόρρητη αναφορά για την πυρηνική άμυνα του ΝΑΤΟ. Έτσι, ο Χουντ βρίσκεται στην πολυτελή θαλαμηγό του Σφυροκέφαλου, προσποιούμενος τον λαθρέμπορο έργων τέχνης, γνωρίζοντας την ιδιαίτερη αδυναμία του αντιπάλου του για έργα με θέμα τον ερωτισμό. Το πρόβλημα είναι πως στη θαλαμηγό συναντά και την αφελή μα καλόκαρδη Σου Τρέντον, μια νεαρή κοπέλα με την οποία είχαν γνωριστεί τυχαία κατά τη διάρκεια μιας άλλης του αποστολής στο Λονδίνο.

Και να λοιπόν ακόμα μία προσπάθεια της Columbia να εκμεταλλευθεί το hype του Τζέημς Μποντ, αγοράζοντας τα κινηματογραφικά δικαιώματα και των βιβλίων του Τζέημς Μάγιο (ψευδώνυμο του Στηλβεν Κούκτερ) με ήρωα τον Τσαρλς Χουντ, παράλληλα με τις ταινίες του Ματ Χελμ που είχε ήδη κυκλοφορήσει. Μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση να υιοθέτησε μια πιο "action" ματιά σε σχέση με το κωμικό ύφος της άλλης σειράς ταινιών με τον Ντην Μάρτιν, όμως αυτό δεν σημαίνει πως και πάλι δεν τα έκανε όλα λάθος. Βλέπετε, δεν αρκεί ένας γοητευτικός πρωταγωνιστής και πολλές όμορφες γυναίκες με μαγιώ για να κονταροχτυπηθείς με τον 007. Με μια σκηνοθεσία "πολύχρωμη" και άκρως '60s αλλά με έναν πρωταγωνιστή που μοιάζει να έχει καταπιεί σκούπα, η ταινία είναι σαν να σαμποτάρει τον ίδιο της τον εαυτό. Κάθε απόπειρα για χιούμορ και αυτοσαρκασμό συγκρούεται μετωπικά με τον Βινς Έντουαρντς που μένει αγέλαστος, δύσκαμπτος και ανέκφραστος σε όλη την ταινία, με αποτέλεσμα η φρεσκάδα και η καταλυτική από κάθε άποψη παρουσία της Τζούντυ Γκήζον να πέφτουν στο κενό -κυριολεκτικά. Θυμάστε τον Νίκο Ξανθόπουλο, με αυτήν την απόμακρη και μονοκόμματη ερμηνεία σε όποιον ρόλο κι αν έπαιζε; Ε, φανταστείτε τον να μιλάει Αγγλικά και να υποδύεται έναν μυστικό πράκτορα, οπότε έχετε τον Βινς Έντουαρντς. Λάθος η σκηνοθεσία, λάθος το καστ (διότι προφανώς δεν έφταιγε ο πρωταγωνιστής από μόνος του), η ταινία σώζεται από τις γυναίκες της (εξαιρετική και η σκηνή με την Μπέβερλυ Άνταμς που χορεύει στην καμπίνα της και φωνάζει "πιο δυνατά, πιο δυνατά) και από τον Πήτερ Βων στον ρόλο ενός αρχικακού με υπόσταση και αρκούντως απειλητικού. Όλα τα υπόλοιπα βυθίζονται στο νερό του ποταμού Τάγου. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)