All I desire (1953) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Μια μητέρα με παρελθόν

Δραματική ταινία της Universal σε σκηνοθεσία Ντάγκλας Σερκ, με τους Μπάρμπαρα Στάνγουικ, Ρίτσαρντ Κάρλσον, Λάυλ Μπέτγκερ, Μάρσια Χέντερσον, Λόρι Νέλσον, Λότε Στάιν.

Βρισκόμαστε στο 1910. Η Ναόμι Μέρντοχ έχει εγκαταλείψει πριν από χρόνια τον άντρα της και τα τρία της παιδιά για να κυνηγήσει την καριέρα στο θέατρο, χωρίς όμως να καταφέρει τίποτα σημαντικό. Σήμερα, με το όνομά της πάντοτε τελευταίο στην αφίσα κάποιας επιθεώρησης τρίτης διαλογής, εξακολουθεί να προσποιείται τη σπουδαία που περιοδεύει στα θέατρα της Ευρώπης στα γράμματα που στέλνει στο σπίτι. Μια μέρα όμως λαμβάνει επιστολή από τη μικρή της κόρη που την καλεί να παρακολουθήσει τη σχολική παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί. Έτσι, η Ναόμι αγοράζει εντυπωσιακά φορέματα και επιστρέφει στην πατρική της κωμόπολη που ποτέ της δεν αγάπησε και σε ένα σπιτικό όπου μοιάζει με ξένη στα μάτια όλων, πέραν της μικρής, φιλόδοξης κόρης και της καλόκαρδης οικονόμου. 

Καλογυρισμένο, τυπικό χολυγουντιανό μελόδραμα, στημένο όλο επάνω στην εντυπωσιακή παρουσία της Μπάρμπαρα Στάνγουικ και σε αυτό το παγερά αισθησιακό ύφος της. Ιδιαζόντως προχωρημένο το σενάριο (βασίζεται στο μυθιστόρημα της Κάρολ Μπρινκ) καθώς θίγει θέματα ταμπού όχι μόνο για την περίοδο όταν διαδραματίζεται η ιστορία αλλά και για τα χρόνια του ΄50 που γυρίστηκε η ταινία. Η ιδέα μιας γυναίκας που εγκαταλείπει τη συζυγική εστία για το θεατρικό σανίδι, ενώ παράλληλα είχε και εραστή, την κατατάσσει αμέσως στο επίκεντρο του κουτσομπολιού αλλά και ως παράδειγμα προς αποφυγή. Είναι εμφανής ας πούμε η αποστροφή των των μεγαλοαστών κατοίκων της πόλης άμα τη επιστροφή της, όπως και η ευκολία με την οποία την κατηγορούν για όσα γεγονότα συμβαίνουν αργότερα. Η ταινία όμως κρατά αποστάσεις και δεν επιθυμεί να πάρει το μέρος της μικροαστικής κριτικής, αλλά φέρνει αυτήν την "αμαρτωλή" γυναίκα στο επίκεντρο για να αφηγηθεί η ίδια την ιστορία της και να υπερασπιστεί τρόπον τινά τον εαυτό της. Καλοβαλμένες οι ερμηνείες, χάρη μάλιστα και στους γρήγορους και έξυπνους διαλόγους, παρά τη θεατρικού ύφους στατικότητα της δράσης. Μικρό σε διάρκεια φιλμ, αλλά συναρπαστικό και συγκινητικό, πρωτίστως χάρη στη Στάνγουικ που γεμίζει την οθόνη με την παρουσία της, υποκρινόμενη τη μεγάλη σταρ που δεν είναι, την ίδια στιγμή που ο Σερκ αποσπά συμπαγείς ερμηνείες από το σύνολο των ηθοποιών του. Το φινάλε άλλαξε τελευταία στιγμή μετά την παρέμβαση του παραγωγού.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)