Gunman's walk (1958)


Ελληνικός τίτλος: Τα λύτρα της προδοσίας
Εναλλακτικός τίτλος: Η τελευταία σφαίρα είναι δική μου

Γουέστερν της Columbia σε σκηνοθεσία Φιλμ Κάρλσον, με τους Βαν Χέφλιν, Ταμπ Χάντερ, Τζέημς Ντάρεν, Κάθρυν Γκραντ.

Ο Ντέηβυ Χάκετ μαζί με τον κακότροπο αδελφό του, τον Εντ, θα συνοδεύσουν τον πλούσιο γαιοκτήμονα πατέρα τους σε μια μεγάλη μεταφορά βοοειδών στο Γουαϊόμινγκ. Στη μεγάλη αυτή επιχείρηση συμμετέχουν και πολλοί βοηθοί, μεταξύ των οποίων ο ινδιάνος Πωλ Σουάρ, αδελφός μιας κοπέλας που τα δύο αδέλφια έχουν βάλει στο μάτι, ο καθένας με τον τρόπο του και για διαφορετικούς λόγους. Κι ενώ το μεγάλο καραβάνι βρίσκεται καθ'οδόν, ο Εντ στην προσπάθειά του να πιάσει μια άγρια ολόλευκη φοράδα με την οποία έχει πάθει εμμονή, σπρώχνει στην άκρη του γκρεμού τον Πωλ, ο οποίος σκοτώνεται. Ο πατέρας του Εντ, για να σώσει τον γιο του, βρίσκει έναν ψευδομάρτυρα που δηλώνει στο δικαστήριο πως ο νεαρός δεν ήταν επ΄ ουδενί κοντά στον τόπο του ατυχήματος.

Καθαρόαιμο γουέστερν εκείνης της περιόδου μα με περίσσια ψυχή και ουσιαστικούς χαρακτήρες, το οποίο μάλιστα τολμά να θίξει και θέματα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Κάτι σαν μια επαναδιατύπωση του μύθου του Κάιν και του Άβελ με φόντο την Άγρια Δύση και ακόμα περισσότερο μια ταινία για γιους και πατεράδες, τα "Λύτρα της προδοσίας" ξεχωρίζουν από τα γουέστερν της εποχής, καθώς όχι μόνο αφηγούνται μια ιστορία με ουσία, αλλά τολμούν να μιλήσουν για το κακό μέσα μας. Δεν υπάρχει εξωγενής αντίπαλος στο φιλμ. Δεν υπάρχουν καν διακριτοί καλοί και κακοί. Μέσα στην ίδια την οικογένεια λαμβάνει χώρα η σύγκρουση, ανάμεσα στα δύο αδέλφια, ενώ ο πατέρας που εξαργυρώνει την ελευθερία του γιου του από φόνο είναι σαν να τον εξωθεί όχι μόνο στον επόμενο μα και στην καταδίκη. Πολύ καλός ο Ταμπ Χάντερ στον ρόλο του ατίθασου γιου, όμορφος, καλοστημένος και με φάτσα δυνατή που γίνεται ένα με τον ρόλο. Γρήγοροι ρυθμοί, καλοφτιαγμένη η παραγωγή, δουλεμένο το σενάριο, βαθιά συγκινητικό το φινάλε.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις περιπέτειες και τη δράση, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)