Ο θησαυρός του μακαρίτη (1959) (Α/Μ)



Κομεντί της Finos σε σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου, με τους Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλη Αυλωνίτη, Νίκο Ρίζο, Ξένια Καλογεροπούλου, Γιώργο Λευτεριώτη, Στέφανο Ληναίο, Άντζελα Ζήλεια, Νίκο Φέρμα, Νίκη Λινάρδου, Γιάννη Βογιατζή, Γιάννη Φέρμη.

Καθώς τα δωμάτια που νοικιάζουν στο σπίτι τους μένουν χωρίς νοικάρηδες για πολύ καιρό, η Θεώνη και η ανιψιά της σκέφτονται ένα πανούργο σχέδιο για να προσελκύσουν νοικάρηδες: γράφουν μια σειρά από -ψεύτικες προφανώς- διαθήκες που και καλά είχε γράψει ο μακαρίτης ο άντρας της, οι οποίες υποτίθεται πως μιλούν για έναν μεγάλο θησαυρό που βρίσκεται κάπου κρυμμένος στο σπίτι. Για να διαδώσουν τις φήμες αυτές γρήγορα και αποτελεσματικά, "κρύβουν" τις διαθήκες σε παλιά τους βιβλία τα οποία και πωλούν στον βιβλιοπώλη της γειτονιάς. Έτσι, οι πελάτες που αγοράζουν κάποιο από αυτά τα βιβλία ανακαλύπτουν "τυχαία" τη διαθήκη και σπεύδουν να νοικιάσουν μια κάμαρα στο σπίτι των δύο γυναικών, με σκοπό να ερευνήσουν για τον θησαυρό, πιστεύοντας πως μόνο αυτοί γνωρίζουν το μυστικό και κανείς άλλος.

Το σενάριο του Νίκου Τσιφόρου και του Πολύβιου Βασιλειάδη παρουσιάζει ομολογουμένως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες απάτες που έχει βγάλει το σινεμά και ομολογουμένως μια από τις πιο αστείες. Ταυτόχρονα δε έχει και βάση λογικής αφού ομολογουμένως ένα τέτοιο κόλπο σίγουρα θα είχε απήχηση καθώς φαντάζει απόλυτα αληθοφανές και καλοστημένο. Το ίδιο αστεία και γοητευτική είναι και η εξέλιξη του φιλμ, με τις αστείες καταστάσεις μέσα στο σπίτι καθώς οι χρυσοθήρες ψαχουλεύουν παντού, κρυφά από τη σπιτονοικοκυρά τους, η οποία βέβαια γνωρίζει καλύτερα από όλους.Έξυπνοι και οι διάλογοι, ενώ η σκηνοθεσία και το μοντάζ είναι κομμένα στην ατάκα, με αποτέλεσμα γρήγορους και λειτουργικούς κινηματογραφικούς ρυθμούς. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)