Dark City (1950)


Ελληνικός τίτλος: Σκοτεινή πόλις

Αστυνομική περιπέτεια της Paramount σε σκηνοθεσία Γουίλλιαμ Ντίτερλε, με τους Τσάρλτον Ήστον, Λίζαμπεθ Σκοτ, Βίβεκα Λίντφορς, Ντην Τζάγκερ, Ντον ΝτεΦόρε, Τζακ Γουέμπ.

Όταν η αστυνομία κάνει έφοδο στη χαρτοπαικτική λέσχη του Ντάννυ Χάλεϋ και την κλείνει, παρά τα λεφτά που τους πληρώνει για προστασία, αυτός και οι συνεταίροι του αναζητούν ένα εύκολο θύμα που θα τους αφήσει γρήγορα λεφτά, όσο δεν μπορούν να λειτουργήσουν, Στο μπαρ που τραγουδάει η αγαπημένη του, ο Ντάννυ γνωρίζει έναν τύπο που έχει στο πορτοφόλι του μια επιταγή $5.000. Με την κουβέντα να κυλά στο χαλαρό, του λέει κάποια στιγμή για ένα φιλικό παιχνίδι πόκερ που θα στήσει αυτός και κάποιοι φίλοι του, οπότε το κορόιδο τσιμπάει. Το πρώτο βράδυ τον αφήνουν να κερδίσει αλλά στη ρεβάνς του παίρνουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της επιταγής, τα χρήματα της οποίας δεν του ανήκαν. Το επόμενο πρωινό, ο Άρθουρ Γουίναντ βρίσκεται κρεμασμένος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, καθώς δεν μπόρεσε να αντέξει την ντροπή. Με την αστυνομία να ερευνά τα αίτια της αυτοκτονίας, ο Ντάννυ αποφασίζει να μην εξαργυρώσουν την επιταγή ώστε να μην στρέψουν την προσοχή των ερευνών επάνω τους, με τη  διαφορά ότι λίγες ημέρες αργότερα, ένας-ένας τα μέλη της "συντροφιάς" αρχίζουν να δολοφονούνται.

Ωραιότατο, καλογυρισμένο και ατμοσφαιρικό αστυνομικό, με το κλασικό ύφος των χρόνων του '50 που όμως, χάρη στον σκηνοθέτη του, πηγαίνει και ένα βήμα παραπέρα σε αντίληψη αφήγησης και κινηματογράφηση. Πολύ όμορφος και επιβλητικός ο Τσάρλτον Ήστον στην πρώτη του επαγγελματική πρωταγωνιστική εμφάνιση στο σινεμά, στο πλευρό μάλιστα όχι μίας αλλά δύο γυναικών που αμφότερες διεκδικούν την καρδιά του. Η αγωνία του αγνώστου δολοφόνου (την ταυτότηα του οποίου υποψιαζόμαστε, χωρίς να έχουμε δει ποτέ την όψη του) κινεί το φιλμ και στα όρια του θρίλερ, γεγονός που θα επέτρεπε στο σενάριο να είχε απογειωθεί ακόμα περισσότερο εάν δεν κρατούσε κάποιες ασφαλείς αποστάσεις. Παρά τις όποιες αδυναμίες όμως, η σκηνοθεσία και το καλοκουρδιμσένο καστ φροντίζουν το επίπεδο των ερμηνειών που σε συνδυασμό με την προσεγμένη παραγωγή καθιστούν την ταινία γοητευτική και συναρπαστική. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)