Unforgotten (Σαιζόν 1-3, 2015-2018)


Αστυνομική σειρά του ITV, δημιουργία του Κρις Λανγκ, με τους Νίκολα Γουώκερ, Σαντζήβ Μπασκάρ, Λιούις Ρηβς, Τζόρνταν Λονγκ. Πήτερ Έγκαν, Καρολίνα Μέιν.

Πρόκειται για μία από το λιγότερο διάσημες αλλά ταυτόχρονα από τις καλύτερες αστυνομικές σειρές της βρετανικής τηλεόρασης, που μέσα σε μόλις 3 περιόδους των 6 επεισοδίων εκάστη παρέδωσε μαθήματα σεναρίου και γραφής. Το "Unforgotten" παρακολουθεί την ιστορία της Αρχιεπιθεωρητού Κάσι Στιούαρτ και του Επιθεωρητή Σάννυ Καν καθώς αναζητούν τη λύση σε υποθέσεις αγνοουμένων και φόνου. Μία ιστορία ξετυλίγεται σε κάθε κύκλο, μετά την τυχαία ανακάλυψη ενός πτώματος θαμμένου επί σειρά ετών. Οι δύο αστυνομικοί και οι συνάδελφοί τους καλούνται όχι μόνο να ταυτοποιήσουν τη σορό αλλά και να βρουν τα γεγονότα που οδήγησαν στην τότε εξαφάνισή ώστε να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους ενόχους της εγκληματικής ενέργειας.

Και από εκεί είναι που ξεκινούν όλα τα ωραία, με το σενάριο του κάθε κύκλου να λειτουργεί ουσιαστικά ως μία μεγάλης διάρκειας ταινία, μοιρασμένη σε 6 μέρη, καθώς δεν υπακούει στις επιταγές της επεισοδιακής ανάπτυξης και κορύφωσης κάθε εβδομάδα, σε κάθε επεισόδιο ξεχωριστά. Το δεύτερο συναρπαστικό που επιτυγχάνεται σεναριακά είναι η εισαγωγή στην ιστορία όλων αυτών των χαρακτήρων που εμπλέκονται στην κάθε υπόθεση, είτε ως ένοχοι, είτε ως συγγενείς, είτε ως μάρτυρες. Μόνο που τελικά αυτό που παρακολουθούμε στην εξέλιξη της κάθε υπόθεσης δεν είναι μόνο η διαλεύκανση του εγκλήματος αλλά και η ιστορία του καθενός εκ των εμπλεκομένων με έναν τρόπο μαγικό που καθιστά τον κάθε χαρακτήρα γνώριμο και ολοκληρωμένο έως το μεδούλι. Εκεί είναι που βρίσκεται η αληθινή δύναμη της σειράς και όχι απλά στο "ποιος το έκανε". Με το έγκλημα να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι και δεκαετίες νωρίτερα, το "Unoforgotten" εστιάζει στο πώς αυτή η στιγμή, αυτή η δολοφονία, στιγμάτισαν και επηρέασαν τις ζωές όλων όσοι περιστρέφονται γύρω της. Ως αποτέλεσμα, η κάθε μια από τις τρεις ιστορίες που παρακολουθήσαμε στους τρεις πρώτους κύκλους γίνονται βαθύτατα σπαρακτικές ακριβώς επειδή ασχολούνται με τους ανθρώπους και όχι με το περιστατικό.

Υψηλής αισθητικής και φροντίδας είναι η σκηνοθεσία (Άντυ Γουίλσον) και οι ερμηνείες των ηθοποιών που κατορθώνουν χωρίς ερμηνευτικές "κραυγές" να περνούν γεγονότα, χαρακτήρες και συναίσθημα ακόμα και με ένα βλέμμα ή μια σύσπαση του προσώπου. Είχαν όμως σενάριο στα χέρια τους, μην το ξαναλέμε. Κι αυτό σε σενάριο μιλά και για τα προσωπικά των δύο αστυνομικών, χωρίς ποτέ να τα αφήνουν να καπελώνουν το αστυνομικό δράμα που αποτελεί τον κεντρικό καμβά της ιστορίας. Προσδίδουν κύρος όμως στον χαρακτήρα τα προσωπικά του καθενός, καθώς δουλειά και οικογενειακή ζωή μερικές φορές γίνονται ένα ή προέκταση του ενός μέσα στο άλλο. Η πρωταγωνίστρια Νίκολα Γουώκερ πραγματικά με εντυπωσίασε με την υποκριτική της δεινότητα που όμως είναι τόσο πηγαία και αβίαστη ώστε σχεδόν να μην εντοπίζεται. Το βρετανικό δίκτυο ITV έχει ήδη ανακοινώσει και έναν τέταρτο κύκλο που όμως με όλα όσα συμβαίνουν προβλέπεται να μεταδοθεί κάποια στιγμή εντός του 2021.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)