Αν ήταν το βιολί πουλί... (1984)


Κωμωδία της Γ. Καραγιάννης & Σια σε σκηνοθεσία Τάκη Βουγιουκλάκη, με τους Σωτήρη Μουστάκα, Γιάννη Βογιατζή, Γιάννη Μιχαλόπουλο, Στέλλα Κωνσταντινίδου, Αθηνά Μαυρομάτη, Βίνα Ασίκη.

Ο Λευτέρης είναι ένας βιολιστής που ξεκίνησε ως ένας πολλά υποσχόμενος μουσικός για να καταλήξει να παίζει στην ορχήστρα μιας εκκλησίας η οποία πραγματοποιούσε λειτουργία μετά μουσικής. Το γεγονός αυτό εξοργίζει τον παπά του παραδιπλανού ναού που έχανε κεριά αφού οι πιστοί προτιμούσαν να εκκλησιάζονται σε μιούζικαλ και ξεσπάει μεγάλος καυγάς, με τον Λευτέρη να καταλήγει στη φυλακή. Εκεί είναι που στον συγκρατούμενό του αφηγείται πώς το πάθος του για τις γυναίκες και τον γάμο τον οδήγησε μέχρι εκεί.

Δεκαετία '80, οι γνωστοί αβανταδόρικοι και γεμάτοι σεξουαλικά υπονοούμενα τίτλοι, η γνωστή εταιρεία που ελλείψει άλλων είχε πάρει τις ελληνικές παραγωγές παραμάζωμα και ένα σινεμά που ήθελε να γίνει μετεξέλιξη αυτού του που είχε βγάλει η Finos και οι λοιποί τις προηγούμενες δεκαετίες αλλά δεν είχε ούτε τα χρήματα ούτε το ταλέντο για να το πράξει. Βέβαια ο Σωτήρης Μουστάκας ήταν δυνατό χαρτί, η αθυροστομία και το "σόκιν" ήταν πολύ της μόδας και ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό είχε αγαπήσει πολύ αυτά τα φιλμ και μάλιστα νεαρό σε ηλικία που ενδεχομένως να μην είχε δει ποτέ τον Σωτήρη Μουστάκα -για παράδειγμα- στις ταινίες που είχε κάνει στο παρελθόν. Στην προκειμένη περίπτωση, πιο πολύ με σπονδυλωτή ταινία έχουμε να κάνουμε, αφού με αφορμή το περιστατικό στην εκκλησία και τη σύλληψη του πρωταγωνιστή, παρακολουθούμε τους τρεις γάμους του και τα τρία διαζύγιά του. Το σενάριο του Λάκη Μιχαηλίδη βρίθει υπερβολών και ανεκδότων και ουσιαστικά αφήνει ανεκμετάλλευτες τις ίδιες του τις ιδέες. Ομολογώ πως το εύρημα του Προέδρου στις δίκες για τα διαζύγια, που είναι πάντα ο ίδιος, έχει μια κάποια πλάκα, αλλά όπως και οποιοδήποτε άλλο καλό στοιχείο της ταινίας μένει κι αυτό ανεκμετάλλευτο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)