Condor (Σαιζόν 1, 2 -2018-2020)


Κατασκοπική σειρά των AT&T/MGM/Paramount, δημιουργία των Τοντ Κάτζμπεργκ, Τζέησον Σμόλοβιτς, Κεν Ρόμπινσον, με τους Μαξ Άιρονς, Κρίστεν Χάγκερ, Μπομπ Μπάλαμπαν, Γουίλλιαμ Χαρτ, Λήαμ Λουμπάνι, Έηντζελ Μπονάνι, Έρικ Τζόνσον, Μίρα Σορβίνο, Αλεξέι Μπόνταρ, Τζόναθαν Κελλς Φίλιπς, Ισιντόρα Γκόρεστερ, Τόμπυ Λεόναρντ Μουρ, Κόνστανς Ζίμερ, Μπρένταν Φρέηζερ.

Ο Τζο Τέρνερ, νεαρός αναλυτής στη CIA, είναι ο μοναδικός επιζών ύστερα από τη δολοφονική επίθεση αγνώστων στα γραφεία όπου εργάζεται και η οποία αφήνει πίσω του αναρίθμητα πτώματα. Τώρα, φυγάς και ίδιος, πρέπει να ανακαλύψει ποιοι θέλουν να τον σκοτώσουν ώστε να προστατεύει τη ζωή του, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο από μια συνωμοσία που ενδέχεται να επιφέρει τον όλεθρο. 

Η πρώτη σαιζόν παίχτηκε το 2018 και ομολογώ πως όταν διάβασα πως πρόκειται για τηλεοπτική διασκευή της ταινίας "Οι τρεις ημέρες του Κόνδορα" (ή έστω του βιβλίου "Οι έξι ημέρες του Κόνδορα") είπα ένα μεγάλο και βροντερό "όχι, ευχαριστώ, δεν θα πάρω", θεωρώντας ο ανόητος πως κάνω την επανάστασή μου έναντι της ένδειας πρωτότυπων σεναρίων και του κανιβαλισμού εμβληματικών ταινιών ελλείψει άλλων καλύτερων ιδεών. Τέλος πάντων, και για να μην τα πολυλογούμε, το καλοκαίρι του 2020 ήρθε ο 2ος κύκλος, η Nova που έχει τα δικαιώματα στην Ελλάδα ανέβασε ξανά στο on demand και τον 1ο, και κάτι ο κορωνοϊός που εν γένει έχει περιορίσει τις μετακινήσεις, κάτι που βαριόμουν ένα σαββατοκύριακο, είπα να το ξεκινήσω. Πόσο, μα πόσο λάθος είχα κάνει που την είχα σνομπάρει τη σειρά. Δηλαδή, holy shit που λέμε και στα Κάτω Πατήσια, τι υπέροχη σειρά είναι αυτή!

Κατ' αρχήν δεν μιμείται την ταινία. Σε τίποτα. Φυσικά και έχει την ίδια βασική ιστορία (εξάλλου, ταινία και σειρά από το ίδιο βιβλίο του Τζέημς Γκρέηντυ πηγάζουν), αλλά από και εκεί πέρα, οι δημιουργοί της τη μεταφέρουν με τόσο ουσιαστικό, αληθοφανή και εφιαλτικό τρόπο στο σήμερα, που αυτά τα δέκα συναρπαστικά επεισόδια είναι ό,τι καλύτερο έχει βγει σε κατασκοπική σειρά δράσης. Γρήγορο, καλογυρισμένο, με κινηματογραφικό ύφος, αρετές και επίπεδο παραγωγής, μοντάζ που κόβει την ανάσα, φωτογραφία που καθυποβάλλει και τονίζει γεγονότα και χαρακτήρες και μια μουσική που στιγμές-στιγμές μοιάζει να έχει βγει από τους χειρότερους εφιάλτες μας, το "Condor' αφήνει πίσω του συντρίμμια και αναρίθμητα πτώματα ενώ μας συστήνει έναν νέο σταρ.

Ο Μαξ Άιρονς, γιος του Τζέρεμι, μπορεί να μην μας ήταν άγνωστος, αλλά εδώ λάμπει και διεκδικεί τη θέση του στα αστέρια της οθόνης. Δεν είναι απλά (παράξενα) όμορφος,αλλά έχει αυτό το βλέμμα του κουταβιού που κοντράρει όλη τη δύναμη που κρύβει μέσα του. Απόλυτος πρωταγωνιστής, με όλη την ισχύ του χαρακτήρα που υποδύεται, ο Τζο Τέρνερ αυτοσχεδιάζει διαρκώς (καθώς ούτε αυτός γνωρίζει τι συμβαίνει ή τι έχει να αντιμετωπίσει), προδίδεται, σκοτώνει, απειλεί και απειλείται, με τον Άιρονς να του δίνει ψυχή και ερμηνευτική ουσία ακόμα κι όταν τρέχει πανικόβλητος καταμεσής του δρόμου. Κάποιοι εκεί στο σήριαλ πρέπει να είδαν τη στόφα σταρ που ξεχειλίζει από μέσα του και επένδυσαν σε αυτήν, την ίδια στιγμή που έντυσαν τη σειρά με όλο αυτό το action sexiness των '80s, όταν οι άντρες πρωταγωνιστές απέπνεαν ερωτισμό ακόμα και στην πιο απλοϊκή ταινία δράσης. Ένα καλοδιαλεγμένο επιτελείο ηθοποιών επωμίζεται τους περιφερειακούς ρόλους, με τον Μπρένταν Φρέηζερ -αγνώριστος πλέον εμφανισιακά- να μας θυμίζει πόσο καλός ηθοποιός μπορεί να γίνει και τη νεαρή Λήαμ Λουμπάνι να υποδύεται την πιο όμορφη και συνάμα θανάσιμη εκτελέστρια, με αποτέλεσμα να σε πιάνει φόβος και μόνο που σκάει μύτη στην οθόνη.

Η ιστορία του πρώτου κύκλου ολοκληρώνεται ωραιότατα στο φινάλε του 10ου επεισοδίου. Έτσι, ο καλοδεχούμενος 2ος κύκλος έχει να αφηγηθεί μια εντελώς διαφορετική ιστορία, που όμως οδήγησε και σε ένα εντελώς διαφορετικό ύφος τη σειρά. Βλέπετε, η κεντρική ιδέα των επόμενων 10 επεισοδίων υπήρξε αμιγώς κατασκοπική, κάτι που εννοείται πως δεν είναι κακό, όμως στερεί από το "Condor" αυτόν τον τυφώνα δράσης στον οποίο μας καλόμαθε με την εκκίνησή του. Ταυτόχρονα, η είσοδος των νέων χαρακτήρων σπρώχνει λίγο στα μετόπισθεν τον Τζο Τέρνερ, ο οποίος μπορεί να είναι πάντα πρωταγωνιστής, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι πάντα σε πρώτο πλάνο, ούτε είναι αυτός που χαράσσει τη ροή της ιστορίας. Εγκληματική απόφαση, δεδομένου ότι τη λάμψη του ο πρώτος κύκλος της σειράς τη χρωστούσε στην παρουσία του και μόνο. Πιο πολύ κατασκοπικό δράμα, παρά σειρά δράσης, ο 2ος κύκλος διαδραματίζεται σε γραφεία, κρατητήρια και μυστικές εγκαταστάσεις, επίσης άψογα κινηματογραφημένα και παιγμένα, αλλά θα το ξαναπώ, χρειαζόταν περισσότερο Τζο και περισσότερη σωματική δράση, αφού έτσι μας είχαν συνηθίσει.

Επίσης ολοκληρωμένη η ιστορία της 2ης σαιζόν, χωρίς κενά και εκκρεμότητες, άγνωστο όμως παραμένει εάν το "Condor" θα επιστρέψει στις οθόνες μας. Η σειρά είχε γυριστεί αρχικά για το συνδρομητικό δίκτυο Audience, ιδιοκτησίας της AT&T. Στο μεταξύ, η AT&T αγόρασε τη Warner που έχει τα δικά της συνδρομητικά δίκτυα και πλατφόρμες streaming (με κυριότερο το ΗΒΟ), οπότε αποφάσισε να κλείσει το Audience αφού πλέον δεν είχε λόγο ύπαρξης. Ο 2ος κύκλος του "Condor" είχε ήδη γυριστεί αλλά είχε μείνει ορφανός από κανάλι στις ΗΠΑ, ενώ ως πιο πιθανή ακουγόταν η ένταξή του στο HBO Max. To θέμα είναι πως όλη αυτή η αβεβαιότητα για τις σειρές του μέχρι πρότινος Audience σε συνδυασμό με την αναστάτωση που έχει επιφέρει στις παραγωγές η πανδημία του Covid-19 δεν μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε (ή έστω και να ελπίζουμε) για την επιστροφή του "Condor" με μια νέα σαιζόν.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)