Union Station (1950) (A/M)




Ελληνικός τίτλος: Η σκιά

Αστυνομική περιπέτεια της Paramount σε σκηνοθεσία Ρούντολφ Ματέ, με τους Γουίλιαμ Χόλντεν, Νάνσυ Όλσον, Μπάρυ Φιτζέραλντ, Λάυλ Μπέτγκερ, Αλήν Ρόμπερτς, Χέρμπερτ Χέυζ.

Η γραμματέας Νάνσυ Γουίλκομπ φεύγει από το σπίτι του αφεντικού της ώστε να επιστρέψει σιδηροδρομικώς στο Σικάγο, όταν μέσα στο τραίνο παρατηρεί τις ύποπτες κινήσεις κάποιων επιβατών. Ανήσυχη, απευθύνεται στον ελεγκτή, ο οποίος δηλώνει ως μη έχων ανάλογη ευθύνη να δράσει, οπότε την παραπέμπει στον αστυνόμο Καλχούν, του αστυνομικού τμήματος του σιδηροδρομικού σταθμού. Ο Καλχούν ακούει με ενδιαφέρον την ιστορία της, μολονότι φιλύποπτος ως προς την ακρίβεια των γεγονότων. Όταν όμως παρακολουθούν τους δύο επιβάτες, οι υποψίες της νεαρής κοπέλας επιβεβαιώνονται, αφού αποδεικνύεται πως έχουν διαπράξει απαγωγή με σκοπό τα λύτρα και μάλιστα έχουν στα χέρια τους την τυφλή κόρη του αφεντικού της. 

Κλασικότροπο αστυνομικό φιλμ των χρόνων του '50, από αυτά τα ωραία, τα ξεκάθαρα, που εστίαζαν στην ιστορία τους και τη δράση τους, χωρίς χασομέρια και πολλά-πολλά. Το συγκεκριμένο, μολονότι ξεκινά με μια σκηνογραφική αισθητική που παραπέμπει σε b movie (είναι πολύ ψεύτικα τα ντεκόρ που αναπαριστούν το βαγόνι του τραίνου), γρήγορα αλλάζει ύφος καθώς τα γυρίσματα μέσα στον σιδηροδρομικό σταθμό Union (του Λος Άντζελες όμως, που υποδύεται πως είναι του Σικάγο), δίνουν ενέσεις αληθοφάνειας και κινηματογραφικής δύναμης στην ταινία, με τους άπειρους κομπάρσους να διασχίζουν ως επιβάτες την αχανή αίθουσα αναμονής, τις πολυάριθμες σήραγγες και τους διαδρόμους που οδηγούν στις αποβάθρες. Με εξαίρεση την αρχική σκηνή στο τραίνο και το γραφείο της αστυνομίας στον σταθμό που είναι ντεκόρ στο στούντιο, το μεγαλύτερο ποσοστό της ταινίας είναι γυρισμένο σε φυσικούς χώρους, προσθέτοντας αγωνία και  ρεαλισμό σε μια σειρά από συναρπαστικές καταδιώξεις. Το σενάριο του Σίντνεϋ Μπόεμ (από το βιβλίο "Nightmare in Manhattan" του Τόμας Γουώλς) προσπερνά με μαεστρία τη βασική σύμπτωση της ιστορίας και δίνει ουσία στα γεγονότα, αφοσιωμένο στη δράση και τις απανωτές επιχειρήσεις των αστυνομικών για τη σύλληψη των ενόχων και πρωτίστως τη διάσωση της κοπέλας. Μεστός και δυναμικός ο Γουίλιαμ Χόλντεν στον ρόλο του αστυνομικού Καλχούν, προσδίδει με την επιβλητική παρουσία του ένα ειδικό βάρος στο φιλμ, ενώ συναντιέται ξανά με την Νάνσυ Όλσον, ζευγάρι του και στη "Λεωφόρο της Δύσεως" που είχε παιχτεί λίγους μήνες νωρίτερα στους κινηματογράφους των ΗΠΑ -αμφότεροι με συμβόλαιο στην Paramount, βλέπετε. 

Ο σκηνοθέτης Ρούντολφ Ματέ, γεννημένος στην Αυστροουγγαρία (σε σημερινά εδάφη της ¨Πολωνίας) το 1898, διετέλεσε (αρχικά με το πραγματικό του όνομα, Ρούντολφ Μέγερ) ως ένας από τους πλέον ταλαντούχος διευθυντές φωτογραφίας με το βιογραφικό του να συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων το εμβληματικό για την εικόνα του "Πάθος της Ζαν Ντ' Αρκ" του Ντρέγερ, αλλά και τη "Τζίλντα". Η μοίρα τα έφερε να είναι αυτός που σκηνοθέτησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία "Αλίκη", την αποτυχημένη απόπειρά της για καριέρα στο εξωτερικό.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)