Bloodshot (2020)


Κόμικ περιπέτεια φαντασίας των Columbia/Valiant σε σκηνοθεσία Ντέηβιντ Σ. Φ. Γουίλσον, με τους Βιν Ντίζελ, Γκάι Πηρς, Έιζα Γκονζάλες, Σαμ Χιουν, Τόμπυ Κέμπελ, Λαμόρν Μόρις.

Αφού ολοκληρώνει με επιτυχία μια αποστολή διάσωσης στη Μομπάσσα, ο αμερκανός πεζοναύτης Ρέυ Γκάρισον απολαμβάνει κάποιες καλοδεχούμενες ημέρες ανάπαυλας στην Ιταλία, μαζί με τη γυναίκα του. Η χαλάρωση όμως δεν διαρκεί πολύ, αφού απαγάγονται από μισθοφόρους που του ζητούν να τους αποκαλύψει ποιος τούς είχε δώσει τις θέσεις των ομήρων στην τελευταία του αποστολή. Ο Ρέυ απαντά πως δεν γνωρίζει, οπότε δολοφονούν τη γυναίκα του μπροστά του και λίγο μετά και τον ίδιο. Όμως, ο Ρέυ είναι ζωντανός... ή σχεδόν, τουλάχιστον όπως τον πληροφορεί ο Δρ. Εμίλ Χάρτινγκ, που του αποκαλύπτει πως αποτελεί μέρος του προγράμματος Bloodshot, που "ανασταίνει" νεκρούς στρατιώτες μέσω της κυβερνοτεχνολογίας. Ο Ρέυ που δεν θυμάται τίποτα από την προηγούμενη ζωή του, μαθαίνει για το νέο του παρόν και τις δυνάμεις που πλέον έχει στην κατοχή του, έως ότου σκάνε στο μυαλό του φλασιές από τις χαμένες του μνήμες.

Άλλη μια ταινία που κακόπεσε τόσο στα στόματα των απανταχού της γης "fans" (άλλη μάστιγα αυτή) όσο και χρονικά, αφού βγήκε επάνω στο ξέσπασμα του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, με την Ευρώπη να εφαρμόζει ήδη lockdown. Οπότε για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση από την αρχή, η ταινία, για αυτό που είναι, είναι μια χαρά. Έχει Βιν Ντίζελ, έχει δράση, έχει κλωτσομπουνίδια, έχει κυνηγητά (οριζόντια και κάθετα) και έχει και μια καλή μαγιά εκκίνησης. Το "Bloodshot" θεωρείται πως είναι η πρώτη από ένα σύμπαν ταινιών με ήρωες των κόμικ της εταιρείας Valiant που είναι λίγο πιο "ακατάλληλοι" από τους mainstream ήρωες των δύο κολοσσών, της Marvel και της DC. Όπως ακριβώς λοιπόν και τα περιοδικά της Valiant έχουν έναν πιο βίαιο, ακόμη πιο pulp χαρακτήρα, ολόσωστα και η ταινία έχει ένα "b movie" πρόσημο υπό την έννοια ότι είναι περισσότερο προσανατολισμένη στη δράση, το ξύλο και τη βία παρά σε μεγαλόσχημες κουβέντες για το καλό του κόσμου και τα λοιπά. Είναι εμφανές πως δεν υπήρχε καμία πρόθεση να βγάλουν "μαρβελοταινία", αφού ούτε τα χρήματα υπήρχαν από πίσω για να υποστηρίξουν κάτι τόσο μεγάλο, ούτε θα είχε και καμία λογική να μπουν σε άλλα χωράφια, ήδη κατεκτημένα. Οπότε, ταινία κλωτσοπατινάδας με τεχνολογικό περιτύλιγμα φαντασίας καλείσαι να παρακολουθήσεις και ως τέτοια είναι απολαυστικότατη. 

Το ότι έχει θεματάκια το φιλμ (το σενάριο πρωτίστως) δεν το αμφισβητεί κανείς, με πρώτο και βασικότερο όλων ότι οι συστάσεις του ήρωα και η επίγνωση της νέας του πραγματικότητας γίνονται πάρα πολύ γρήγορα, οπότε ούτε προλαβαίνεις να το χωνέψεις ούτε βοηθά ως προς την αληθοφάνεια της σύμβασης. Δηλαδή, ο Βιν Ντίζελ ξυπνά, μαθαίνει πως έχει πεθάνει, πως τον ανέστησαν με την τεχνολογία νανονρομπότ και πως έχει υπερδυνάμεις που όμως πρέπει να τις φορτίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και η συμπεριφορά του είναι λες και του είπαν πως επρόκειτο να βρέξει και συνεπακόλουθα το τραίνο του θα έχει καθυστέρηση μισής ώρας. Είναι εντελώς απρόσεκτη όλη αυτή η σκηνή, γεγονός αδικαιολόγητο, δεδομένου ότι μας συστήνεται ένας νέος ήρωας, σε ένα νέο κινηματογραφικό κόμικ σύμπαν που επιθυμεί διάρκεια. Εκεί λοιπόν είναι που χάνονται οι βαθμοί, αλλά από εκεί και πέρα θα επανέλθω στα περί κυβερνοτεχνολογικής κλωτσοπατινάδας που είναι απολαυστική όσο και βίαιη, ενώ δεν μπορείς παρά να απολαύσεις την κινηματογράφησή της που είναι απαιτητική τόσο από λήψεις, εφέ και μοντάζ όσο και από χορογραφίες μάχης. Ο Βιν Ντίζελ βρίσκεται 100% στο στοιχείο του, ο Σαμ Χιουν αποτελεί άξιο αντίπαλό του και ο Γκάι Πηρς δίνει το "σοβαρό" ερμηνευτικό κύρος στο καστ και προφανώς δεν είναι κακός. Στο δεύτερο λάθος του σεναρίου θα επισημάνω την περισσότερη δουλίτσα που χρειαζόταν ο χαρακτήρας της Κ.Τ. (όμορφη και δυναμική η Έιζα Γκονζάλες) ώστε να δέσει κι άλλο η χημεία με τον Bloodshot και να δικαιολογηθούν ακόμη περισσότερο οι πράξεις της. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα από σειρές και ταινίες που βασίζονται σε κόμικς θα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)