Νυμφίος ανύμφευτος (1967) (Α/Μ)




Κωμωδία της εταιρείας Αφοι Ρουσσόπουλοι, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου, με τους Άννα Φόνσου, Γιάννη Γκιωνάκη, Νόρα Κατσέλη, Κώστα Κακκαβά.

Παραμονή του γάμου του, ο Ευτύχιος συναντά μια κοπέλα την ώρα ετοιμάζεται πηδήξει από τη γέφυρα στις γραμμές του Ηλεκτρικού. Την προλαβαίνει την τελευταία στιγμή κι εκείνη αφού του εξηγεί την επαγγελματική και προσωπική απαξίωση που την οδήγησαν μέχρι την έσχατη λύση, δέχεται να τον ακολουθήσει στην καμαρούλα του για να περάσει εκεί τη νύχτα, αφού είχε διαπιστώσει την ειλικρινή του πρόθεση. Την επομένη, οι δρόμοι τους χωρίζουν, εκείνος παντρεύεται την Αλέκα του και η Σούζυ βρίσκει δουλειά σε ένα κέντρο στη Θεσσαλονίκη. Μόνο που θα συναντηθούν ξανά, αυτή τη φορά στο τραίνο από την Αθήνα για τη συμπρωτεύουσα, όπου το νεόδμητο ζεύγος θα περνούσε τον μήνα του μέλιτος. Από μια αναποδιά, ο Ευτύχιος και η Σούζυ ξεμένουν στο Λιανοκλάδι, ενώ στην αμαξοστοιχία επιβιβάζεται ο γοητευτικός ζεν-πρεμιέ Τέλλης Σακελλαρίου, παλιός έρωτας της Σούζυ, που όμως γοητεύεται από την Αλέκα που ταξιδεύει μόνη της, πεπεισμένη πλέον πως ο άντρας την παράτησε για μια άλλη γυναίκα. 

Θα μπορούσε να είναι μια χαριτωμένη φάρσα εάν είχαν αποφευχθεί οι σεναριακές υπερβολές που κάνουν κάποιες στιγμές την ιστορία να φαντάζει ψεύτικη. Παρ΄ όλα αυτά, υπάρχει μια σαρωτική και απολαυστική Άννα Φόνσου που κλέβει την παράσταση και γυρίσματα που διαδραματίζονται σε πολλούς διαφορετικούς εξωτερικούς χώρους, γλιτώνοντας την ταινία από αυτήν τη στουντιακή φτήνια που είχε παρασύρει στα τάρταρα και άλλες συμπαθείς απόπειρες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν λάθη στο ρακόρ (από άλλο τραίνο κατεβαίνουν και σε άλλο ανεβαίνουν και μάλιστα με λάθος κατεύθυνση), αλλά ποιος ασχολείτο τότε με αυτά; Ένα ξενοδοχείο της Πεύκης υποδύεται πως βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά με το όνομά του φάτσα-φόρα στην οθόνη, πώς να μην αντιληφθείς πως βρίσκεται στην Αθήνα; Λεπτομέρειες, θα μου πείτε και πάλι... Για αδιευκρίνιστους επίσης λόγους, η ταινία έχει "θεατρικού" ύφους φινάλε, με τον θίασο να υποκλίνεται στην κάμερα και μάλιστα γυρισμένο σε έγχρωμο φιλμ. Άβυσσος η ψυχή του σκηνοθέτη. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)