Karriär (1938) (A/M)


Ελληνικός τιτλος: Καριερίστες

Δραματική κομεντί της ΑΒ Irefilm σε σκηνοθεσία Σάμυλ Μπάουμαν, με τους Σίγκνε Χάσο, Στούρε Λάγκερβαλ, Τόλι Ζέλμαν, Καρλ Μπάρκλιντ, Ρουθ Στήβενς, Όλοφ Βίντκρεν.

Όταν το λεωφορείο ενός περιοδεύοντα θεατρικού θιάσου κάνει στάση στη μικρή πόλη του Στόλκοπινγκ, η γνωριμία της νεότερης και με τον μικρότερο ρόλο ηθοποιού Μόνικα Χωλ με τον ευγενικό νεαρό Έρικ Νόρμπυ, που εργάζεται στο χαλυβουργείο της πόλης, θα οδηγήσει σε σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν τη μετέπειτα ζωή τους. Με την επιστροφή του θιάσου στη Στοκχόλμη, η Έρικα κρατά επαφή με τον Έρικ, την ίδια στιγμή που η γηραιά και ξεπεσμένη πλέον Νάνυ Χόγκφελτ, κάποτε μεγάλο αστέρι του θεάτρου, μα αδύναμη μπροστά στη λαχτάρα της για το αλκοόλ, κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να προσφέρει στη νεαρή κοπέλα την καριέρα που της αξίζει. 

Είναι πραγματικά σπουδαία η απόφαση του Netflix να εντάξει στην πλατφόρμα του κάποιους κλασικούς μεν μα άγνωστους στο διεθνές κοινό τίτλους του σινεμά της Σουηδίας ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε σκηνοθέτες και ηθοποιούς άλλους από αυτούς που κατόρθωσαν να διακριθούν και εκτός των εθνικών συνόρων. Η κινηματογραφία στη Σουηδία (και ευρύτερα στις σκανδιναβικές χώρες) υπήρξε ανέκαθεν ανεπτυγμένη και αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που και σήμερα αποτελεί φυτώριο δημιουργών και τάσεων, καθώς υπήρξαν επί σειρά ετών τα θεμέλια και οι βάσεις που έστρωσαν τον δρόμο προς το σήμερα. H "Καριέρα" του 1938 είναι ένα τυπικό δράμα του σινεμά της εποχής, τοποθετημένο μέσα στον όχι και τόσο μαγικό εν τέλει κόσμο του θεάτρου και της λάμψης που εύκολα ξεφτίζει. Όνειρα για πρωταγωνιστικούς, μεγάλους ρόλους, αντιζηλίες, ξεπεσμένες σταρ, έρωτες και παρεξηγήσεις μπερδεύονται γλυκά και αρκούντως ρεαλιστικά σε αυτήν εδώ την ταινία που αν και πλατειάζει λίγο ως προς το κεντρικό θέμα της, δεν παύει να συγκινεί και να ψυχαγωγεί μέχρι το τέλος. Μπορεί οι ερμηνείες να φαντάζουν υπερβολικές λόγω των συμβάσεων της εποχής αλλά και της αμηχανίας που επί σειρά ετών είχε επιφέρει σε ηθοποιούς και σκηνοθέτες η έλευση του ομιλούντος κινηματογράφου, δεν μπορείς πάντως να μην θαυμάσεις τη δυναμική γοητεία της Σίγκνε Χάσο που υποδύεται την ονειροπόλα και ταλαντούχα ενζενύ καθώς και τη στόφα της πολύπειρης Τόλι Ζέλμαν που χαρίζει στην ταινία το ερμηνευτικό της κύρος. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις κομεντί, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano εδώ.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)