The Witness for the Prosecution (2016)


Ελληνικός τίτλος: Μάρτυρας κατηγορίας

Αστυνομική μίνι σειρά μυστηρίου των BBC/A+E σε σκηνοθεσία Τζούλιαν Τζάρολντ, με τους Τόμπυ Τζόουνς, Κιμ Κάτραλ, Μπίλυ Χάουλ, Άντρεα Ράιζμπορω, Μόνικα Ντόλαν, Ντέηυβιντ Χέηγκ, Χάρλεϋ Κάρμάικλ.

Όταν η κοσμική και πάμπλουτη γεροντοκόρη Έμιλυ Φρεντς βρίσκεται δολοφονημένη στην πολυτελή της κατοικία στο Κένσιγκτον, η αφοσιωμένη της υπηρέτρια υποδεικνύει τον νεαρό εραστή της, Λέοναρντ Βόουλ ως ένοχο. Με τον ίδιο να αρνείται κατηγορηματικά την ενοχή του και να προβάλει ως άλλοθι τη σύζυγό του, με την οποία ήταν στο σπίτι τους την ώρα του φόνου, ο δικηγόρος Τζων Μέιχιου που αναλαμβάνει την υπόθεση πείθεται για την αθωότητά του και ξεκινά με αφοσίωση την προσπάθειά του να τον γλιτώσει από τη αγχόνη. 

Μολονότι η ταινία που ο Μπίλλυ Γουάιλντερ γύρισε το 1957 θεωρείται αξεπέραστη, τούτη εδώ η τηλεοπτική διασκευή του θεατρικού της Άγκαθα Κρίστι δεν παύει να είναι μοναδική στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τους ήρωες και την ιστορία. Η σεναριογράφος Σάρα Φελπς (υπεύθυνη για την επίσης εξαιρετική μίνι σειρά "Και μετά δεν έμεινε κανένας") μπορεί να παραμένει προσηλωμένη στο βασικό στόρυ όπως το ανέπτυξε η συγραφέας, όμως εμβαθύνει τόσο ουσιαστικά στους χαρακτήρες και στον ψυχισμό τους που εν τέλει είναι σαν να παρακολουθείς κάτι εντελώς διαφορετικό. Η βαθιά κατανόηση του ιστορικού και κοινωνικού πλαισίου της δράσης αλλά και η εμπλοκή στο σενάριο του πρωτότυπου διηγήματος της Άγκαθα Κρίστι, το οποίο είχε προηγηθεί του θεατρικού, επιτρέπουν στη Φελπς όχι μόνο να εξερευνήσει περισσότερο εκτεταμένα το δράμα και τους πρωταγωνιστές του αλλά και να προσφέρει στους θεατές ένα διαφορετικό φινάλε από αυτό του θεατρικού ή και της ταινίας που το ακολούθησε. 

Πέραν του άρτια δουλεμένου σεναρίου, δεν μπορούμε να μην σταθούμε και στο επίσης άρτιο επιτελείο ηθοποιών που ζωντανεύει με ερμηνευτικές επιταγές του σήμερα ρόλους που αντιπροσωπεύουν υποδειγματικά χαρακτήρες της εποχής, με πρώτο και καλύτεροτον Τόμπυ Τζόουνς στον ρόλο του δικηγόρου Τζων Μέιχιου, ο οποίος στο γεμάτο αθωότητα και φόβο πρόσωπο του κατηγορούμενου βλέπει τον γιο του που χάθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, απώλεια η οποία έχει αφήσει ένα τεράστιο και δυσαναπλήρωτο κενό στη ζωή του όπως και στην ψυχρή και απόμακρη γυναίκα του (πολύ καλή η Χάρλευ Κάρμάικλ που την υποδύεται). Ο Τζόουνς διαχειρίζεται με λεπτότητα τον ρόλο του, ταξιδεύοντάς τον από την αφέλεια στην αποφασιστικότητα και από την ικεσία στη διεκδίκηση, μέσα από στιγμές πόνου και τραγικής λύτρωσης. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)