Labrador (2011)


Δραματική ταινία της Nordisk σε σκηνοθεσία Φρεντερίκε Άσπεκ, με τους Στέφανι Λέον, Γιάκομπ Έκλουντ, Κάρστεν Μπγιόρνλουντ. 

Η Στέλλα και ο Όσκαρ φτάνουν σε ένα απομονωμένο και ανεμοδαρμένο νησί για να συναντήσουν τον πατέρα της που μένει μόνιμα εκεί. Ζωγράφος εκείνος, έχει επιλέξει τη μοναξιά για να μπορεί να δημιουργεί ανενόχλητος, έχοντας για συντροφιά τις περιστασιακές του συναντήσεις με τον βαρκάρη που μεταφέρει προμήθειες, τους ψαράδες στα ανοιχτά, και φυσικά το λαμπραντόρ του, την Ελβίρα. Οι δύο άντρες εξ αρχής δεν μοιάζουν να συμπαθιούνται, καθώς κατά έναν περίεργο τρόπο ανταγωνίζονται διεκδικώντας την αφοσίωση της ίδιας γυναίκας, ενώ στην προσπάθειά τους να κυριαρχήσουν έναντι του άλλου, ξεστομίζουν λόγια που όχι μόνο πληγώνουν αλλά και ανοίγουν πληγές του παρελθόντος.

Μικρό σε εύρος και διάρκεια φιλμ, που παρά το ενδιαφέρον θέμα του, δεν κατορθώνει ποτέ να αρθρώσει ολοκληρωμένο λόγο ως έργο τέχνης, μοιάζοντας περισσότερο με πτυχιακή ή με απόσπασμα κάποιου όλου μεγαλύτερου. Παρ' όλα αυτά, τόσο η σκηνοθεσία όσο και το σενάριο (Ντάνιελ Ντένσικ) εκμεταλλεύονται την κλειστοφοβική και θεατρικού ύφους ατμόσφαιρα του τοπίου, το οποίο χρησιμοποιούν ως πλαίσιο για να βγουν σώψυχα και μυστικά στη φόρα, μαζί με φόβους και ανασφάλειες. Κουβαλώντας αυτό το βάρος στους ώμους μαζί με την ψύχρα του σινεμά της Δανίας, αλλά απέχοντας από οποιοδήποτε "καλλιτεχνίζον" τέχνασμα, η ταινία σε κρατά για τα 70' που διαρκεί, αλλά πέραν αυτού δεν λέει όσα θα έπρεπε να πει, ενώ αφήνει μέτωπα ανοιχτά. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)