Trois jours et une vie (2019)


Δραματική ταινία της Gaumont σε σκηνοθεσία Νικολά Μπουκριέφ, με τους Σαντρίν Μποναίρ, Πάμπλο Πωλύ, Ζερεμύ Σενέζ, Σαρλ Μπερλέν, Φιλίπ Τορετόν, Μαργκό Μπενσιλόν.

Τα Χριστούγεννα του 1999, στο μικρό, βελγικό χωριό Ολουά, στο δάσος των Αρδεννών, η ζωή του 12χρονου Αντουάν θα αλλάξει για πάντα ύστερα από τρία άσχετα μεταξύ τους γεγονότα: τον θάνατο ενός σκύλου, την εξαφάνιση ενός αγοριού και της θύελλας του αιώνα.

Μετά το "Ραντεβού εκεί ψηλά" του 2017, ακόμα ένα βιβλίο του Πιερ Λεμαίτρ παίρνει επιτυχώς τον δρόμο του για τη μεγάλη οθόνη. Η αναπάντεχη και μυστηριώδης για όλους εξαφάνιση ενός μικρού παιδιού που στοιχειώνει τις ζωές των ανθρώπων του χωριού και πρωτίστως του ήρωά μας, του Αντουάν, μεταμορφώνεται σε ένα συναρπαστικό δράμα, με μεγάλη κινηματογραφική φροντίδα, δυνατό σαν γροθιά και ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινο και ειλικρινές στην εξιστόρηση και στις προθέσεις του. Καθώς το στοιχείο της έκπληξης και του απρόσμενου παίζει ύψιστο ρόλο στην αίσθηση του σοκ που προκαλούν καθώς και στη συναισθηματική φόρτιση του θεατή, θα αποφύγω να μιλήσω περισσότερο για την υπόθεση ή τους ήρωες του δράματος, λέγοντας απλά πως όλοι τους υποστηρίζονται κατά το μέγιστο από τους ηθοποιούς που τους υποδύονται. 

Λιγότερο έργο χαρακτήρων και περισσότερο περιστατικών, οι "Τρεις ημέρες και μια ζωή" όπως αποδίδεται στα Ελληνικά ο τίτλος, αποτυπώνουν στιγμές και γεγονότα, με όλα όσα αυτά σημαίνουν για τον κάθε ήρωα ξεχωριστά. Το σενάριο (το οποίο υπογράφει ο ίδιος ο συγγραφέας και η Περίν Μαργκαίν) διακατέχεται από έναν ρεαλισμό που πηγάζει ακριβώς από την αίσθηση του αναπόφευκτου και του μοιραίου. Καθώς αυτά αποτυπώνονται επιτυχώς στην οθόνη μέσα από σκηνοθεσία και ερμηνείες, ο θεατής όχι μόνο αποδέχεται την κατάσταση των πραγμάτων μα καλείται να γίνει συνεργός, ενόσω η ίδια η ταινία φαίνεται να κρίνει την ίδια του την ηθική. Ως αποτέλεσμα, το άριστα γραμμένο φινάλε, παρ' ότι φαινομενικά υποτονικό, κρύβει μια σπουδαία εσωτερική κορύφωση, λυτρώνοντας πρωτίστως τον ίδιο τον θεατή για όλα όσα εκείνος έπρεπε να κρίνει ως σωστά ή λάθος.  

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, θεατρικών παραστάσεων και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες δραματικές ταινίες, κλικ εδώ.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)