The Groundstar Conspiracy (1972)


Ελληνικός τίτλος: Η μεγάλη συνωμοσία

Περιπέτεια αγωνίας της Universal σε σκηνοθεσία Λαμόντ Τζόνσον, με τους Τζωρτζ Πεπαρντ, Μάικλ Σάραζιν, Κριστίν Μπέλφορντ, Κλιφ Ποτς.

Όταν ο Τζων Ντέηβιντ Γουέλς αποπειράται να κλέψει μυστικά σχέδια πυραύλων από τις εγκαταστάσεις του Γκράουντσταρ, τα πάντα πηγαίνουν κατά διαβόλου, καθώς μετά βίας κατορθώνει να δραπετεύσει μετά από μια μεγάλη έκρηξη. Άσχημα πληγωμένος και παραμορφωμένος, αναζητά καταφύγιο σε ένα κοντινό σπίτι, η κάτοικος του οποίου έντρομη ειδοποιεί τις αρχές. Ύστερα από μακρά ανάρρωση και πλαστική επέμβαση στο πρόσωπό του, ο Γουέλς ανακρίνεται από τον σκληροτράχηλο κυβερνητικό πράκτορα Τάξαν, χωρίς όμως να μπορεί να αποκαλύψει τίποτα, αφού η μνήμη του μοιάζει να έχει σβήσει. Με τις -βίαιες συχνά- ανακρίσεις να μην οδηγούν πουθενά, ο Τάξαν δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε ο κρατούμενός του να αποδράσει και να τους οδηγήσει στους συνεργάτες του. 

Ξεχασμένο μέσα στα χρόνια μα ενδιαφέρον και αγωνιώδες φιλμ με θέμα που στέκει ακόμα και στις μέρες μας, η "Μεγάλη συνωμοσία" μπορεί να υποφέρει λίγο από αυτήν τη διακριτή αισθητική των 70's δεν παύει όμως να αποτελεί φροντισμένο δείγμα των καθαρόαιμων περιπετειών που το αμερικανικό σινεμά δεν είχε κανένα κόμπλεξ να γυρίσει εκείνα τα χρόνια. Βασισμένο στο μυθιστόρημα "The Alien", γραμμένο το 1968 από τον Λέσλι Περνέλ Ντέηβις (που λόγω της θεματολογίας του από πολλούς θεωρείται ως ένας πιο "light" Φίλιπ Κ. Ντικ), το φιλμ κινείται με πειστικότητα από τον ρεαλισμό στην επιστημονική υπερβολή, μιλώντας για πρακτικές καθοδήγησης του μυαλού που ελάχιστα πλέον θυμίζουν προϊόν φαντασίας. Αγέρωχος ο Τζωρτζ Πέπαρντ στον ρόλο του ερευνητή Τάξαν, εύθραυστα γοητευτικός μέσα στη λήθη του μυαλού του ο κρατούμενος Μάικλ Σάραζιν, απρόσμενες οι ανατροπές, γρήγοροι οι ρυθμοί, γλυκόπικρα τραγικό το φινάλε. Και ξέρετε κάτι; Από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο της λεπτό, η ταινία ουδέποτε προφασίζεται πως είναι κάτι "μεγάλο", όμως ακριβώς χάρη στην αυτογνωσία της κατορθώνει να ξεχωρίσει ως τίμιο δείγμα του σινεμά δράσης.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)