Babylon Berlin (Σαιζόν 1-3, 2017-2020)



Δραματική αστυνομική σειρά των X Filme/Sky/ARD, δημιουργία των Τομ Τύκβερ, Χεν Χάνκλένγκτεν, Άκιμ φον Μπόρις, με τους Βόλκερ Μπρουχ, Λιβ Λίζα Φριζ, Πέτερ Κουρτ, Ματίας Μπραντ, Λεόνι Μπένες, Λαρς Έιντινγκερ, Μίσελ Ματίσεβιτς, Ρόναλντ Ζέρφελντ.

Βασισμένη στα μυθιστορήματα του συγγραφέα Βόλκερ Κούτσερ, η εξαιρετική αυτή σειρά μάς μεταφέρει στο Βερολίνο των τελευταίων χρόνων της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, ξεκινώντας από το 1929, όταν ο αστυνομικός επιθεωρητής Γκέρεον Ρατ μετατίθεται με ειδική αποστολή από την Κολωνία στη γερμανική πρωτεύουσα με σκοπό να εξαρθρώσει μια σπείρα εκβιαστών. Χωρίς να υποψιάζεται καν τις επιπλοκές που θα προκαλέσει η έρευνά του, ο Ρατ πολεμά τους αντιπάλους και τους εφιάλτες του (κυριολεκτικά) μόνος σε έναν κόσμο γεμάτο από προδότες και συνωμότες, με απρόσμενη βοηθό μια νεαρή υπάλληλο του Τμήματος (που εκπορνεύεται τα βράδια) και η οποία ονειρεύεται να γίνει αστυνομικός.

Ποιος θα το έλεγε ότι μία από τις καλύτερες μακράν τηλεοπτικές σειρές της εποχής θα ερχόταν από τη Γερμανία! Δημιούργημα της εταιρείας του Τομ Τύκβερ και συμπαραγωγή του γερμανικού Sky με το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης (συνεργασία-πρωτιά για την τηλεοπτική ιστορία της χώρας), το Babylon Berlin είναι η επιτομή της υπερπαραγωγής, σε κάθε επίπεδο. Με ολόκληρες συνοικίες του Βερολίνου να έχουν κτισθεί από την αρχή στη νέα πτέρυγα των εμβληματικών στούντιο Μπάμπελσμπεργκ (με τοπόσημο το τεράστιο και επιβλητικό νάιτ κλαμπ Καφέ Έστι), και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές να ρεντάρουν ατελείωτες ώρες τις ψηφιακές εικόνες της Αλεξάντερπλατς, των τραμ και του πλήθους που αλωνίζει τους δρόμους, το Babylon Berlin είναι πάνω από όλα χάρμα οφθαλμών. Φωτογραφία κινηματογραφικού επιπέδου, σκηνικά που κόβουν την ανάσα με την αισθητική τους τελειότητα αλλά και τη δραματουργική τους ακρίβεια και κοστούμια που "μιλάνε" στον κάθε ρόλο, μετατρέπουν το κάθε επεισόδιο σε μεγάλο σινεμά επιπέδου, καθώς ορίζουν το πλαίσιο όπου κινείται αυτό το εξαιρετικό καστ ηθοποιών (μα τι επιλογή είναι αυτή που έχει γίνει) και όπου εξελίσσεται η συναρπαστική, ώριμη και σκεπτόμενη ιστορία. 

Εξίσου κορυφαίου επιπέδου και η μουσική, από μπάντα που στήθηκε ειδικά για τη σειρά και που τώρα κάνει και αυτόνομη καριέρα (Μόκα Έφτι την ονόμασαν από το όνομα του κλαμπ), αλλά και από εμπνευσμένες διασκευές του Μπράυαν Φέρρυ που στο σύνολό τους απογειώνουν την ιστορία, δίνουν τόνο στο ύφος της σειράς αλλά και προσφέρουν αξέχαστα μουσικοχορευτικά νούμερα όπως το "Zu Asche, zu Staub", το οποίο άπαξ και ακούσετε δεν θα ξεχάσετε ποτέ. 

Με το σενάριο να μπλέκει με εξαιρετική ακρίβεια ιστορικά γεγονότα με μυθοπλασία, την ίδια στιγμή που αφηγείται με ακρίβεια ιστορικού ντοκυμανταίρ το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο που οδήγησε τον Χίτλερ στην εξουσία, οι ιστορίες που εξελίσσονται στην οθόνη αποκτούν διαφορετική βαρύτητα, ενισχύοντας την αληθοφάνεια του μύθου και την αποδοχή των γεγονότων και των χαρακτήρων. Εκεί που οφείλω να σταθώ, τέλος, είναι στη βαθιά κινηματογραφική συνείδηση της παραγωγής, που βουτά στον γερμανικό εξπρεσιονισμό της περιόδου και τον βαπτίζει στα χολυγουντιανά ασπρόμαυρα ύδατα των '30s, με εξαιρετική επιτυχία, πλάθοντας ασύλληπτης ομορφιάς, καλαισθησίας και βαρύτητας εικόνες, που κουβαλάνε όμως επάνω τους βαθιές γνώσεις της ιστορίας της τέχνης και του σινεμά και που αναδεικνύουν τον Βόλκερ Μπρουχ (τι βλέμμα είναι αυτό!) στον υπέρτατο νουάρ πρωταγωνιστή της οθόνης. Εν αναμονή του 4ου κύκλου, λοιπόν.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)