Promising Young Woman (2020)


Ελληνικός τίτλος: Υποσχόμενη νέα γυναίκα

Δραματική ταινία των Filmnation/Universal/Focus σε σκηνοθεσία Έμεραλντ Φένελ, με τους Κάρεϋ Μάλιγκαν, Μπο Μπέρναμ, Άλισον Μπρι, Κλάνσυ Μπράουν, Τζέννιφερ Κούλιτζ, Λαβέρν Κοξ, Άνταμ Μπρόντυ, Ρέυ Νίκολσον.

Η Κάσι είναι μια συνηθισμένη, απόμακρη και μοναχική, νεαρή γυναίκα που περνά τις μέρες της αδιάφορα, το πρωί ως σερβιτόρα σε ένα μικρό καφέ και το βράδυ στο σπίτι των γονιών της μαζί με τους οποίους ζει. Όχι όμως όλα τα βράδια... Μια φορά την εβδομάδα, συνήθως βράδυ σαββατοκύριακου, η Κάσι ντύνεται, βάφεται, στολίζεται και μεταμορφώνεται σε μια ακαταμάχητη, προκλητική και σέξυ γυναίκα, εμφανώς εύκολος στόχος στα μάτια των αρσενικών που βγαίνουν τις νύχτες για κυνήγι στα μπαρ. Προφασιζόμενη τη μεθυσμένη και την αβοήθητη, η Κάσι μαθαίνει στους άντρες αυτούς το μάθημά τους, στο όνομα της καλύτερής της φίλης, της Νίνα, που πριν από χρόνια τερμάτισε τη ζωή της εξαιτίας ανδρών σαν κι αυτούς. Μόνο που κάποια μέρα, εντελώς τυχαία, μπαίνει στο καφέ που δουλεύει ο Ράυαν, ένας παλιός της συμμαθητής. Ο Ράυαν είναι γιατρός, είναι όμορφος, είναι ευγενικός και γλυκομίλητος, ερωτεύεται την Κάσι και το κυριότερο την κάνει να τον ερωτευθεί κι αυτή. Στο κοίταγμά του, η Κάσι αποφασίζει να βάλει τέλος σε αυτήν την άνυδρη αναζήτηση εκδίκησης για τη νεκρή της φίλη, αφού στο πρόσωπο του Ράυαν μπορούν να εξιλεωθούν και οι υπόλοιποι άντρες. Ή μήπως όχι;..

Τραγικά επίκαιρη ταινία κατά έναν τρόπο, αφιερωμένη σε όλες αυτές τις υποσχόμενες νέες γυναίκες που δεν τις αφήνουν να εκπληρώσουν ποτέ τις υποσχέσεις τους. Σοκάρει πραγματικά η ιστορία, εντυπωσιάζει από την άλλη η κινηματογράφηση και το -βραβευμένο άλλωστε- σενάριο που τολμά να βαδίσει στη σκοτεινιά με όλες αυτές τις μικρές, διακριτικές αλλά απολύτως απαραίτητες λάμψεις λεπτής ειρωνείας και χιούμορ, τις οποίες αναδεικνύει μοναδικά η Μάλιγκαν, σε μια ερμηνεία που ακροβατεί επικίνδυνα, αλλά που ποτέ δεν χάνει την ισορροπία της. Από την τοποθέτηση της φωνής της μέχρι τον αμήχανο τρόπο που κοιτά τα χέρια της και από το πρόσωπό της που κουβαλάει, ανέκφραστο σχεδόν, πόνο ασήκωτο μέχρι τις εντυπωσιακές μεταμορφώσεις της σε ακαταμάχητο θηλυκό, η Κάρεϋ Μάλιγκαν γίνεται η ματιά της ταινίας από κάθε άποψη και επιβεβαιώνει το μέγεθος του ταλέντου και του εκτοπίσματός της μπροστά στην κάμερα. Εξαιρετικό είναι το κάστινγκ του φιλμ, που παίζει με τις συμβάσεις και τα στερεότυπα, ενώ τεράστιο ρόλο παίζει η εξαιρετική φωτογραφία με τα πειραγμένα χρώματα και τις σκιές που αναδεικνύουν ρυτίδες και ανοιχτές πληγές. Το σημαντικότερο δε όλων είναι πως η ταινία έχει να πει την ιστορία της που "κουμπώνει" μεν με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, χωρίς να έχει γραφτεί ως κατά παραγγελίαν διαμαρτυρία. 

5 υποψηφιότητες για Όσκαρ (κέρδισε Πρωτότυπου Σεναρίου), 6 υποψηφιότητες για BAFTA (κέρδισε Πρωτότυπου Σεναρίου, Βρετανικής Ταινίας).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)