The United States vs. Billie Holiday (2021)


Ελληνικός τίτλος: Ηνωμένες Πολιτείες Εναντίον Μπίλι Χόλιντέι

Δραματική βιογραφική ταινία της Sierra/Affinity σε σκηνοθεσία Λη Ντάνιελς, με τους Άντρα Ντέυ, Τρεβάντ Ρόουντς, Γκάρετ Χέντλουντ, Λέσλι Τζόρνταν, Λώρενς Γουώσινγκτον, Αντριάν Λένοξ.

Η βασίλισσα των μπλουζ, μια από τις μεγαλύτερες μουσικούς όλων των εποχών και συνάμα  εμβληματική προσωπικότητα, η Μπίλι Χόλιντέι πέρασε όλη της τη ζωή λατρεμένη από το κοινό, κυνηγημένη από το FBI και ταλαιπωρημένη από τις λάθος επιλογές της. Με το τραγούδι της "Strange Fruit" με θέμα το λυντσάρισμα να έχει γίνει ο εθνικός ύμνος της μαύρης κοινότητας και κόκκινο πανί για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ που της απαγόρευε να το λέει στις συναυλίες της, η Μπίλι Χόλιντέι γίνεται στόχος ενός ανελέητου και δια βίου κυνηγητού από τις Αρχές που τη δίωκαν με δικαιολογία τη χρήση ναρκωτικών. Για να πετύχουν τον σκοπό τους, έριξαν μάλιστα στο πλευρό της έναν μυστικό πράκτορα, τον Τζίμυ Φλέτσερ, με τον οποίο όμως ερωτεύονται.

Αυτοκαταστροφική όπως κάθε μεγάλο ταλέντο που καίγεται από την ίδια του τη φλόγα, λαμπερή, σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής και μιας ολόκληρης κοινότητας, βασίλισσα μεταξύ των μεγάλων της μουσικής και υπέρμαχος της ισότητας, η Μπίλι Χόλιντέι είναι σίγουρα η γυναίκα της οποίας την ιστορία αξίζει να αφηγηθείς στη μεγάλη οθόνη. Με μία ταινία ήδη να την απεικονίζει στο σινεμά ("Η Κυρία Τραγουδά τα Μπλουζ", με τη Νταϊάνα Ρος, το 1972), τούτη εδώ η νέα βιογραφική απόπειρα επηρεάζεται τα μάλα από την εποχή του #metoo και του #blacklivesmatter (και δικαίως), οπότε στρέφει το ενδιαφέρον της προς αυτήν την κατεύθυνση, ευτυχώς όχι ως στρατευμένο αφήγημα, αλλά και πάλι με όχι και τόσο συγκροτημένο σενάριο. Με τα χρόνια να κυλούν κατά τη διάρκεια της ταινίας, και την Μπίλι Χόλιντέι έρμαιο των παθών της (άνδρες και ναρκωτικά) και μονίμως θήραμα της αμερικανικής κυβέρνησης, το σενάριο της Σούζαν-Λόρι Παρκς μοιάζει να χάνει τη συγκέντρωσή του και να αφήνεται να παρασυρθεί από τα γεγονότα. Θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας πως το σενάριο της ταινίας βασίζεται (ή εμπνέεται, όπως θέλετε πείτε το) στο βιβλίο "Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs" του Γιόχαν Χάρι, που μελετά την ιστορία και τον αντίκτυπο του πολέμου εναντίον των ναρκωτικών, κεφάλαιο του οποίου αποτελεί η ιστορία που αφορά την "κυρία των μπλουζ". Στοιχεία λοιπόν από τη δίωξη που υπέστη για τα ναρκωτικά συνδυάζονται με άλλες λεπτομέρειες για τη ζωή της και την εποχή, χωρίς εν τούτοις αυτό το πάντρεμα να δένει αρμονικά στην ιστορία.

Όμως, όλη αυτή η τμηματική αφήγηση υπό τη μορφή επεισοδίων που πηγάζει από το σενάριο και μεταφέρεται και στη σκηνοθεσία, αντισταθμίζεται από τη μαγική παρουσία της Άντρα Ντέυ της οποίας η Μπίλυ Χόλιντέυ είναι μια μπάλα φωτιάς που λάμπει πανίσχυρη, ενόσω κατατρώγει τους πάντες και την ίδια. Με ένα ευάλωτο μεγαλείο και μια σκηνική εξωστρέφεια που κατορθώνει να πηγάζει από τα μέσα της, η πρωτοεμφανιζόμενη ως ηθοποιός τραγουδίστρια εντυπωσιάζει με την ωριμότητα και τη βαθιά γνώση του χαρακτήρα που ερμηνεύει, την ίδια στιγμή που επάνω στη σκηνή είναι απλά μαγική, καθώς δεν μιμείται τη Μπίλι Χόλιντέι, αλλά την τραγουδά συνδυάζοντας τη δική της φωνή με την ψυχή και το ύφος της τραγουδίστριας που υποδύεται. Όχι τυχαία, η Άντρα Ντέυ υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)