The Devil All the Time (2020)


Ελληνικός τίτλος: Πάντα ο Διάβολος

Δραματικό θρίλερ του Netflix σε σκηνοθεσία Αντόνιο Κάμπος, με τους Τομ Χόλλαντ, Μπιλ Σκάρσγκαρντ, Ρόμπερτ Πάτινσον, Σεμπάστιαν Σταν, Ράιλυ Κήο, Τζέησον Κλαρκ, Ελίζα Σκάνλεν, Μία Γουσίκοφσκα, Χέηλυ Μπένετ.

Ένα γαϊτανάκι ανθρώπων φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους συνδέουν με απρόσμενο τρόπο τις ζωές τους σε μια διαδρομή γεμάτη πόνο και θάνατο. Ο Γουίλαρντ Ράσελ, βασανισμένος βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οποίος δεν κατορθώνει να σώσει τη γυναίκα του τη Σαρλότ από τον επώδυνο θάνατο που της επιφυλάσσει ο επιθετικός καρκίνος που την έχει προσβάλλει, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί και ο ίδιος στην τρέλα. Ο Καρλ και η Σάντυ Χέντερσον, ανδρόγυνο κατά συρροήν δολοφόνων που τριγυρίζουν στις επαρχιακές οδούς και ψωνίζουν αθώα θύματα που τα φωτογραφίζουν σε αισθησιακές λήψεις λίγο προτού τα σκοτώσουν. Ο διαταραγμένος ιεροκήρυκας Ρόυ που με το νούμερο με τις αράχνες και τον ανάπηρο παρατρεχάμενό του διαδίδουν τον λόγο του Θεού, κυνηγημένοι από τον Νόμο. Και τέλος, ο Άρβιν Γιουτζήν Ράσελ, γιος του Γουίλλαρντ και της Σαρλότ, που ενήλικας πλέον διασταυρώνει τον δρόμο του με όλη αυτήν την παράνοια, σαγηνεύοντας τους δικούς του δαίμονες.

Ο σκηνοθέτης Αντόνιο Κάμπος μαζί με τον αδελφό του Πάουλο, διασκευάζουν το βραβευμένο, χαώδες βιβλίο του Ντόναλντ Ρέυ Πόλοκ (ο οποίος ακούγεται και ως αφηγητής στην ταινία), χωρίς όμως να μπορούν να ξεμπερδέψουν τους ιστούς των παράλληλων ιστοριών με αποτέλεσμα να μπλέκουν και την ταινία, περισσότερο από όσο θα χρειαζόταν. Είναι αλήθεια πως χρειάζεσαι τον χρόνο σου μέχρι να καταλάβεις τι ακριβώς βλέπεις και το κυριότερο γιατί συμβαίνουν όλα όσα συμβαίνουν και ποια σχέση έχουν μεταξύ τους. Όμως, όσο κι αν αργείς να καταλάβεις τι σου επιφυλάσσει η μοίρα, δεν μπορείς παρά να παραδεχθείς πως η διαδρομή είναι σκοτεινά δελεαστική. 

Από την αποκρουστική και σπαρακτική έναρξη μέχρι το παραδόξως ήσυχο μα αιματοβαμμένο φινάλε, τη διαδρομή την απολαμβάνεις κάθε στιγμή, όπως απολαμβάνεις και τις ερμηνείες ενός πλούσιου και αναπάντεχου καστ. Ατμοσφαιρικό, απειλητικό και δυσοίωνο, το φιλμ απλώνει σιγά-σιγά το χέρι του για να το νιώσεις να σε σφίγγει από τον λαιμό και να σου κόβει διακριτικά την ανάσα, μέχρι το βάρος του να σου πλακώνει το στήθος. Μόνο που ακριβώς επειδή το σενάριο απλώνεται πολύ, χάνεις την ολότητα σε αρκετά σημεία, έχοντας την εντύπωση πως παρακολουθείς δυο-τρεις ταινίες παράλληλα. Σκηνοθετικά, όμως, ο Αντόνιο Κάμπος τα πηγαίνει πολύ καλύτερα, επιτυγχάνοντας ατμόσφαιρα, ερμηνείες και τόνο που λειτουργούν ενισχυτικά των σεναριακών του αδυναμιών. Πάρα πολύ καλός ο Ρόμπερτ Πάτινσον, star power με εσωτερική αγωνία ο Τομ Χόλαντ, μέγιστη φάτσα ο Τζέησον Κλαρκ. Στα άξια αναφοράς συν, η φωτογραφία (Λολ Κρώλεϋ) και οι μουσικές (Ντάννυ Μπένσι, Σάουντερ Γιουριάανς).

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)