Frun tillhanda (1939) (Α/Μ)


Ελληνικός τίτλος: Υπηρέτρια από σπίτι

Κομεντί της Europa Film σε σκηνοθεσία Γκούναρ Όλσον, με τους Μπρίτα Μπρούνιους, Καρλ-Άλμε Χόλστεν, Ρουτ Χολμ, Άντερς Χένρισκον, Γκέρντα Μπγιορν, Ούγκο Μπγιορν.

Η Ίνγκριντ Έρικσον, μια νεαρή κοινωνική λειτουργός, αποφασίζει να μελετήσει σε βάθος τις συνθήκες εργασίας των οικιακών βοηθών στα πλούσια σπίτια της Στοκχόλμης, με σκοπό να δημοσιεύει αργότερα μια σχετική εργασία. Έτσι, αποφασίζει να εργαστεί και η ίδια ως οικιακή βοηθός, αποκρύπτοντας την πραγματική της ιδιότητα, ώστε να έχει προσωπική και εις βάθος γνώση των όσων συμβαίνουν. Βέβαια, χωρίς συστατικές επιστολές και προϋπηρεσία είναι δύσκολο να βρει δουλειά έως ότου καταφέρνει να χωθεί στο σπίτι των Γουίλμαν, μιας οικογένειας που όλες οι οικιακές βοηθοί αποφεύγουν μετά τις απανωτές παραιτήσεις. 

Χάρη στο Netflix εξακολουθούμε να ανακαλύπτουμε μια άγνωστη έκφραση και εποχή της σουηδικής κινηματογραφίας, με μια σειρά τίτλων απλοϊκών στα μάτια του σημερινού θεατή, αλλά την ίδια στιγμή αθώα διασκεδαστικών και κυρίως μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος. Η συγκεκριμένη κωμωδία, χωρίς να είναι τίποτα το εξαιρετικό, δεν παύει να γοητεύει με τι χιούμορ της (ναι, έχουν και οι Σουηδοί χιούμορ) αλλά κυρίως με την κοινωνική τόλμη της. Αν αναλογιστείτε ότι το ελληνικό σινεμά των '60s και των '70s απεικόνιζε τις υπηρέτριες ως ανόητα βλαχαδερά ή στην καλύτερη περίπτωση τυποποιούσε στον ρόλο τη Δέσποινα Στυλιανοπούλου, το σινεμά της Σουηδίας εν έτει 1939 μιλά για δικαιώματα, ρεπό, συμπεριφορά και κυρίως για "την απαξίωση που υποβιβάζει το επάγγελμα", όπως ψελλίζει απογοητευμένη μια γυναίκα του Συλλόγου. Κι όλα αυτά, εν μέσω καλοδεχούμενα αστείων στιγμών και feelgood διάθεσης, παρέα φυσικά με το απαραίτητο love story που οδηγεί προς το αίσιο τέλος.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)