Countdown (2019)


Ελληνικός τίτλος: Αντίστροφη μέτρηση

Ταινία τρόμου της STX σε σκηνοθεσία Τζάστιν Ντεκ, με τους Ελίζαμπεθ Λάιλ, Πήτερ Φατσινέλι, Τζόρνταν Κάλλογουέυ, Ταλίθα Ελιάνα Μπέητμαν, Τιτσίνα Άρνολντ, Πι Τζέι Μπερν.

Μία νέα εφαρμογή που προβλέπει πόσος χρόνος ζωής απομένει για τον κάθε χρήστη γίνεται το απόλυτο trend, με τη διαφορά όμως ότι όχι μόνο προβλέπει την ώρα θανάτου με ακρίβεια δευτερολέπτου αλλά δεν σου επιτρέπει να κάνεις την οποιαδήποτε "παράκαμψη" από το πεπρωμένο σου. Έτσι, μια νεαρή νοσοκόμα που κατεβάζει για πλάκα την εφαρμογή αλλά μαθαίνει πως έχει μόνο δυο ημέρες ζωής, προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να ξεφύγει από τη μοίρα της, χωρίς όμως να παραβεί τους όρους χρήσης.

Αν μη τι άλλο, είναι ενδιαφέρον το concept και καλογυρισμένα όλα τα jump scares που στην περίπτωσή μας είναι και λειτουργικά. Εν γένει η ροή του σεναρίου είναι φροντισμένη, όμως δεν μπορείς να μην εντοπίσεις πως πάσχει στις λεπτομέρειες. Αυτό που μένει να συζητηθεί -αλλά μόνο σε επίπεδο θεωρίας, αφού κανείς μας δεν ήταν παρών στο στάδιο της προετοιμασίας- είναι ο λόγος που μια τέτοια έξυπνη και "παρθένα" ιδέα δεν δουλεύτηκε παραπάνω στα σημεία αλλά αφέθηκε απλά να εξελιχθεί σε ένα ακόμα φιλμ τρόμου σαν όλα τα άλλα. Με άλλα λόγια, είτε η εφαρμογή που υπολογίζει την ημερομηνία και την ώρα του θανάτου σου ήταν η κεντρική ιδέα της ταινίας, είτε μανιακός δολοφόνος, είτε δαίμονας, το φιλμ εξελίσσεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με τα ίδια ακριβώς συστατικά: δηλαδή, τυχαίοι θάνατοι, κυνηγητά, χιούμορ, γραφικοί χαρακτήρες και απανωτές τρομάρες. Οφείλεις βέβαια να αναγνωρίσεις στην ταινία ότι αυτά τα κλασικά συστατικά τα χειρίζεται σωστά και αξιοπρεπώς, οπότε και τρομάζεις και τινάζεσαι και περιμένεις να δεις τι θα γίνει στο φινάλε, το οποίο να σημειωθεί πως ουδόλως απογοητεύει. Το μοναδικό "κρίμα" σε όλο αυτό έχει να κάνει με την πολλά υποσχόμενη ιδέα που δεν εξελίσσεται σε κάτι φρέσκο και μοναδικό. Κατά τα άλλα, μια χαρά. 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις σειρών και κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τα θρίλερ και το μυστήριο, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώ.

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)