Supernova (2020)


Ελληνικός τίτλος: Σούπερνόβα

Δραματική ταινία των BBC/BFI σε σκηνοθεσία Χάρρυ Μακουήν, με τους Κόλιν Φερθ, Στάνλεϋ Τούτσι.

Ο Σαμ και ο Τάσκερ ξεκινούν για αυτό που φαίνεται πως θα είναι το τελευταίο ταξίδι τους μαζί, ύστερα από 30 χρόνια έρωτα και κοινής ζωής. Με τον Τάσκερ να έχει διαγνωσθεί με επιθετικό Αλτσχάιμερ, το οποίο επιδεινώνει την κατάστασή του πολύ γρήγορα, οι δύο άντρες φαίνεται πως αποφάσισαν το ταξίδι αυτό ώστε να εκμεταλλευθούν για μια ακόμα φορά τη συντροφιά ο ένας του άλλου, μολονότι φαίνεται πως από πίσω του κρύβονται και άλλοι λόγοι.

Τρυφερό, ανθρώπινο και φροντισμένο στα σημεία αισθηματικό δράμα, το οποίο χαίρει δύο πολύ καλών πρωταγωνιστών, που στην ουσία αυτοί είναι που του ανεβάζουν και κατηγορία. Το "Σούπερνόβα" είναι από αυτά τα μικρά φιλμ, που όμως σου γραπώνουν την καρδιά και στο τέλος τους σε κάνουν να θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Κι όλα αυτά, χωρίς τις κραυγαλέα μεγάλες στιγμές ή τις συναρπαστικές -κομμένες και ραμμένες για βραβεία- ερμηνείες. Ακριβώς στην αντίπερα όχθη κινείται αυτό το χαμηλότονο και αργόρυθμο δράμα , που ο νεαρός σκηνοθέτης του φαίνεται να χειρίζεται με ψυχή και άποψη, υπογράφοντας ταυτόχρονα και το σενάριο. Σε αγαστή σύμπνοια με τον διευθυντή φωτογραφίας Ντικ Ρόουπ και τον μοντέρ του, Κρις Γουάιατ, ο Μακουήν δίνει το σωστό τέμπο στην αφήγηση, καθώς φαίνεται να "συμμερίζεται" την ανάγκη αυτών των δύο τόσο ερωτευμένων ανθρώπων να κρατήσουν όσο περισσότερο μπορούν τον χρόνο που τους απομένει. Την ίδια στιγμή, το φυσικό τοπίο και η χρωματική παλέτα της εικόνας ενισχύουν αυτήν τη θλίψη που πλανάται στην ατμόσφαιρα και η οποία προκύπτει από την επίγνωση του τέλους που έρχεται. Πολύ καλοί και οι δύο πρωταγωνιστές, με πολλά κιλά εμπειρίας στις πλάτες τους αμφότεροι, έτσι κι αλλιώς, ο καθένας με τις δικές του μικρές "μεγάλες" στιγμές. Μπορεί το φινάλε να ήθελε μια γροθιά ακόμα και ίσως η ιστορία να ακούγεται γνώριμη, στο τέλος όμως -θα το ξαναπώ- νιώθεις την ανάγκη να γίνεις καλύτερος άνθρωπος ακριβώς επειδή σου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσεις αυτούς τους δύο εξαιρετικούς ανθρώπους που σου επέτρεψαν να τους συντροφέψεις στο τελευταίο τους ταξίδι.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε τις δραματικές ταινίες, θα βρείτε το αρχείο κειμένων του Cinemano, εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Fourmi (2019)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)