Ramy (Σαιζόν 1, 2 -2019-2020)

 

Κωμική δραματική σειρά της Α24 για το Hulu, δημιουργία των Ράμυ Γούσεφ, Άρι Κάτσερ και Ράυαν Γουέλτς, με τους Ράμυ Γιούσεφ, Αμίρ Γουακέντ, Μοχάμεντ Αμέρ, Χιάμ Αμπάς, Ντέηβ Μερχέζε, Μέυ Καλαμαγουή, Στηβ Γουέη, Λαΐθ Νακλί, Μαχέρσαλα Άλι, ΜααμίΓια Μποάφο.

Έργα και ημέρες του Ράμυ, millennial αιγυπτιακής καταγωγής που όμως έχει μεγαλώσει στο Νιου Τζέρσυ, στην προσπάθειά του να βρει τη θέση του στην αμερικανική κοινωνία, αλλά και στη μουσουλμανική κοινότητα. 

Ο stand up κωμικός Ράμυ Γιούσεφ είναι ο συν-δημιουργός και πρωταγωνιστής αυτής της ευφυούς, αστείας μα και γεμάτη προβληματισμούς σειράς, στα 10 ημίωρα επεισόδια της οποίας θίγονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα θέματα για τα οποία άλλοι έχυσαν τόνους μελάνι χωρίς να ξέρουν τι θέλουν να πουν. Είναι και η φατσούλα του ήρωά μας, αυτό το γεμάτο απορία, άλλοτε φοβισμένο, μα ολότελα αθώο και ειλικρινές βλέμμα που ο Ράμυ κρατά καθάριο από την αρχή μέχρι τέλους. Πολύ μακριά από οτιδήποτε έχουμε συνηθίσει σε sitcom, αλλά ταυτόχρονα πολύ πιο ουσιώδες από τα διάφορα "ανεξάρτητα" εγχειρήματα που πασχίζουν να αρθρώσουν λόγο, ο "Ράμυ" κάνει την πλάκα του με τους Μουσουλμάνους, τολμά αντίστροφο ρατσισμό, γίνεται πολιτικά ορθός μέσα από λάθη και αστοχίες, μα ποτέ του δεν καταλήγει υποκριτής. Κοινωνίες αλλοτριωμένες από τον φόβο ή τον μιμητισμό κοντράρουν παραδόσεις και θρησκευτικές επιβολές, την ίδια στιγμή που ο κάθε ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας έχει τον απαιτούμενο χρόνο να μας συστηθεί και να διεκδικήσει τη θέση του στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μέσα από αυτό που αγαπά πιο πολύ σήμερα. Ιλαροτραγικό σε πολλά σημεία του, το σήριαλ ψυχαγωγεί με την ορθή έννοια του όρου και παραδίδει ωραιότατα μαθήματα καλής τηλεόρασης και κωμωδίας, χωρίς να κουνά ποτέ το δάχτυλο και χωρίς να υποστηρίζει εμμονικά θέσεις και θεωρίες. Άσε που σε κάνει να γελάς τίμια.

Ο δεύτερος κύκλος, επίσης 10 επεισοδίων, θάμπωσε κάπως στα μάτια μου. Δεν είναι πως έπαψε να έχει ενδιαφέρον ή καλλιτεχνική φροντίδα, δεν μπορώ όμως να μην εισπράξω πως ξαφνικά έγινε πολύ εσωστρεφής. Οι ανασφάλειες και η ανωριμότητα του κεντρικού ήρωα τον οδηγούν σε τόσο λανθασμένες αποφάσεις, με αποτέλεσμα οι ιστορίες που προκύπτουν από τις πράξεις του να μην έχουν την οικουμενικότητα του πρώτου κύκλου ενώ οδηγούν και σε ακραία περιστατικά που, μολονότι αποζητούν το χιούμορ και τη σάτιρα, εν τέλει σου μαυρίζουν την ψυχή. Σκοτείνιασε απότομα η σειρά, γεγονός που δεν θα ήταν ντε φάκτο αρνητικό εάν είχε οδηγηθεί εκεί η ιστορία από εξωγενείς παράγοντες που θα έθεταν τους ήρωες σε κάποια δοκιμασία. Εδώ, η σκοτεινιά προκύπτει από τις ό,τι νά 'ναι αποφάσεις του Ράμυ, ο οποίος εξακολουθεί να αναζητά τη πολιτιστική και θρησκευτική του ταυτότητα. Οπότε, γνωρίζοντας πως τη βλακεία την έχει πράξει ο ίδιος, περισσότερο στενοχωριέσαι για όσα προκαλεί στους γύρω του παρά σε ενδιαφέρει το πώς θα το ξεπεράσει ο ίδιος. Σημαντική προσθήκη στο καστ ο Μαχέρσαλα Άλι που είναι εξαιρετικός ως παρουσία αλλά με ρόλο που αφήνεται σεναριακά ανεκμετάλλευτος. Όπως και στον πρώτο κύκλο, είχαμε και πάλι κάποια επεισόδια, αυτόνομα, επικεντρωμένα στους β' χαρακτήρες που ίσως να στέκουν και ως τα καλύτερα του κύκλου. Πάντως, ως κωμική, σκεπτόμενη σειρά, στέκει πάντα στο ύψος της και ήδη με πράσινο φως για μια τρίτη περίοδο.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)