Καραγκιόζης: Ο αδικημένος της ζωής (1959) (Α/Μ)



Δραματική ταινία του Ηλία Περγαντή, σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη και Ερρίκου Θαλασσινού, με τους Θάνο Κωτσόπουλο, Βούλα Ζουμπουλάκη, Θανάση Βέγγο, Μιχάλη Μπούχλη, Χριστόφορο Νέζερ.

Μια απλή σύγκρουση ανάμεσα σε δύο αυτοκίνητα φέρνει ξανά κοντά δύο παιδικούς φίλους που είχαν να συναντηθούν χρόνια, τον Μελέτη και τον Πέτρο. Ο τελευταίος, αγνώριστος πια και με ξενόφερτο όνομα, έχει έρθει στην Ελλάδα για διακοπές μαζί με τη γυναίκα του από την Αμερική, όπου έχει εγκατασταθεί και ταχτοποιήσει τη ζωή του. Ο Μελέτης από την άλλη είναι ταρίφας στην Αθήνα που δουλεύει σκληρά για να μεγαλώσει τα παιδιά του -και δεν είναι λίγα. Η κουβέντα των δύο φίλων για τα παλιά έρχεται και στον Σταμάτη Τρανό, σπουδαίο καραγκιοζοπαίχτη όσο εκείνοι ήταν πιτσιρίκια που η έλευση του σινεμά μα και μια προσωπική τραγωδία τον έσυραν στην άκρη της ζωής, μέθυσο και μην έχοντας πού την κεφαλήν κλίνη. 

Αξιοπρεπέστατη ηθογραφία και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα φροντισμένη παραγωγή, με δεδομένη ειδικά την ηλικία της ταινίας. Τα πλούσια εξωτερικά της γυρίσματα είναι χάρμα οφθαλμών καθώς αποκαλύπτουν την Αθήνα της εποχής εκείνης, ενώ η κάμερα βρίσκει πάντοτε τη σωστή θέση είτε στα γενικά είτε στα κοντινά στους εσωτερικούς χώρους, ώστε να αναδειχθεί η κάθε στιγμή τής κάθε σκηνής. Συγκρατημένες ερμηνείες, συγκινητικά ανθρώπινη η ιστορία, παντελής έλλειψη κραυγαλέων υπερβολών και μια στρωτή αφήγηση καθιστούν τον "Καραγκιόζη" υπόδειγμα του ελληνικού σινεμά των χρόνων εκείνων -τηρουμένων πάντοτε των συμβάσεων. Το σενάριο είχε γράψει ο Θάνος Κωτσόπουλος (που υποδύεται τον καραγκιοζοπαίχτη), διασκευάζοντας το διήγημα "Της τέχνης τα φαρμάκια" του Γιάννη Βλαχογιάννη, ενώ μόνο εντύπωση προκαλεί η συνύπαρξη στη σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και του Ερρίκου Θαλασσινού. Στην πραγματικότητα, ο Θαλασσινός ήταν βοηθός του σκηνοθέτη στην ταινία, την οποία όμως ολοκλήρωσε -και μάλιστα με επιτυχία- μετά την παραίτηση του Γεωργιάδη, προφανώς για λόγους διαφωνίας με την παραγωγή, κάτι που ενδεχομένως να σηματοδότησε και την ταχύτερη εκκίνηση της καριέρας του. Ο Ερρίκος Θαλασσινός σκηνοθέτησε τον Θάνο Κωτσόπουλο ξανά την ίδια χρονιά στην ταινία "Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ". 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Το αρχείο των ελληνικών ταινιών του Cinemano (μέχρι και τη δεκαετία του '70) βρίσκεται εδώ. Τις πιο ανεξάρτητες και όσες γυρίστηκαν από τα χρόνια του '80 και μετά, θα τις βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - Έρωτας-Κόκκινο Φιλί -Κεφάλαιο ΙΙΙ (2024)

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)