McMafia (2018)


Περιπετειώδης δραματική σειρά των BBC/AMC, δημιουργία των Χοσσεΐν Αμινί και Τζέημς Γουώτκινς, με τους Τζέημς Νόρτον, Μεράμπ Νίνιτζε, Τζούλιερ Ράυλανς, Όσρι Κοέν, Αλεξέι Σερέμπριακοφ, Ντέηβιντ Στράδερν.

Ο Άλεξ Γκόντμαν προσπαθεί μια ζωή να ξεφύγει από το παρελθόν της οικογένειάς του. Γόνος ρώσων μαφιόζων που έχουν εγκατασταθεί στο Λονδίνο, αφού ένας αντίπαλος βαρώνος της μαφίας τούς εκδίωξε από τη Μόσχα, ο Άλεξ έχει στήσει μια δική του χρηματιστηριακή εταιρεία, ζει στο δικό του διαμέρισμα με την αρραβωνιαστικιά του και κρατά τις δέουσες αποστάσεις από τον μέθυσο πατέρα του. Τίποτα καλό και επίπλαστο όμως δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Έτσι όταν ο αδελφός του πατέρα του οργανώνει μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βαντίμ Καλυάγκιν, του ανθρώπου που τους έκλεψε την αυτοκρατορία στη Ρωσία, ο εφιάλτης ξεκινά. Μοναδική ελπίδα του Άλεξ για να περισώσει τη ζωή του και της οικογένειάς του είναι να βουτήξει κι αυτός στο οργανωμένο έγκλημα, βοηθώντας έναν ισραηλινό επιχειρηματία να καταστρέψει για λογαριασμό του τις μπίζνες του Βαντίμ. 

Φρέσκο, αριστοκρατικό, βίαιο, αγωνιώδες και με πολυτελές περιτύλιγμα, το νέο πόνημα της βρετανικής τηλεόρασης σε συμπαραγωγή με το AMC (που παλιότερα μάς είχαν δώσει από κοινού το εξαίρετο "Night Manager") τα έχει όλα. Κατ' αρχάς, έναν γοητευτικό πρωταγωνιστή σε έναν ρόλο που του πάει γάντι. Ο Τζέημς Νόρτον, γνωστός μας από πολλές άλλες τηλεοπτικές παραγωγές ("War & Peace", "Happy Valley", "Grantchester") αλλά και από τις πρόσφατες "Μικρές Κυρίες", συνδυάζει όψη, κορμί και αριστοκρατικό αέρα καθώς ακροβατεί μεταξύ της πολυτελούς, ήρεμης ζωής του και του οργανωμένου εγκλήματος, παίρνοντας πλέον αποφάσεις κυριολεκτικά ζωής ή θανάτου και ουσιαστικά γίνεται το πρόσωπο της σειράς. Απέναντί του, ο Μεράμπ Νίνιτζε στον ρόλο του ρώσου αρχιμαφιόζου δημιουργεί τον άριστο κακό που συντηρώντας ψήγματα ανθρωπιάς σε ρόλο και έκφραση προσθέτει έξτρα ενδιαφέρον (και φόβο) στον χαρακτήρα που υποδύεται. Την ίδια στιγμή, ωραίες γυναίκες, ειδυλλιακή φωτογραφία, κοσμικά θέρετρα και πολυτελή σκηνικά κοντράρουν τη βία που κρύβουν από κάτω τους, ενώ μουσική και μοντάζ, αμφότερα φροντισμένα, δίνουν το τέμπο της δράσης. Μαφιόζικη περιπέτεια σε συσκευασία σαπουνόπερας είναι το McMafia, αλλά τα συστατικά έχουν μπει όλα στις σωστές δόσεις και το αποτέλεσμα δεν απογοητεύει σε κανένα από τα 8 επεισόδια του πρώτου κύκλου (ενώ το BBC έχει ήδη παραγγείλει τον δεύτερο). 

Για περισσότερες κριτικές ταινιών, σειρών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Συγκεντρωμένα τα κείμενα για τις τηλεοπτικές παραγωγές θα τα βρείτε εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)