La fille de Brest (2016)


Ελληνικός τίτλος: 150 mg

Δραματική ταινία των Wild Bunch/Haut et Court σε σκηνοθεσία Εμμανουέλ Μπερκό, με τους Σίσε Μπάμπετ Κνούντσεν, Μπενουά Μαζιμέλ, Σαρλότ Λαιμέλ.

Η Ιρέν Φρασόν, μια γιατρός που ζει στη Βρέστη, ορθώνει το ανάστημά της ενάντια στο γαλλικό υπουργείο υγείας και τη φαρμακευτική εταιρεία που παράγει ένα φάρμακο που σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών της έχει θανατηφόρες παρενέργειες.

Μια αληθινή ιστορία που προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη της Γαλλίας μεταφέρεται στο σινεμά ως μια στιβαρή αλλά ενδεχομένως άνευρη ταινία καταγγελίας. Με τα γεγονότα να είναι ήδη γνωστά και με το στοιχείο της έκπληξης να απουσιάζει εντελώς (και δικαιολογημένα), το σενάριο της ταινίας ακολουθεί μια ασφαλή πεπατημένη, με τη πνευμονολόγο Φρασόν σε πρώτο πλάνο να προσπαθεί να αποδείξει το αληθές των ερευνών της και να προφυλάξει τις ζωές πολλών ασθενών. Στη διαδρομή αυτή, έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της χώρας, την παντοδύναμη φαρμακοβιομηχανία μα και τα media που είτε κατευθυνόμενα είτε από άγνοια καραδοκούν για να κανιβαλίσουν. Η Εμμανουέλ Μπερκό από τη θέση της σκηνοθέτιδος προσπαθεί να εμφυσήσει δραματική πνοή σε μια εν πολλοίς "ντοκυμαντερίστικη" ταινία επικεντρώνοντας σε πρόσωπα, εκφράσεις και χειρονομίες, κρατώντας ταυτόχρονα και όλες τις απαιτούμενες αποστάσεις. Μεγάλος άσος στο μανίκι της είναι η πρωταγωνίστριά της, η εξαιρετική Σίσε Μπάμπετ Κνούντσεν που κάνει την ταινία προσωπική της υπόθεση, δίνοντας τη μέγιστη ρεαλιστική υπόσταση στον χαρακτήρα που υποδύεται και υπηρετώντας ολοκληρωμένα το τεκμηριακό ύφος του φιλμ.

Για περισσότερες κριτικές ταινιών και παρουσιάσεις κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθήστε μας στο Facebook στη σελίδα Cinemano.

Αν αγαπάτε το γαλλόφωνο σινεμά, θα βρείτε κείμενα και κριτικές από το αρχείο του Cinemano, εδώΓια περισσότερες δραματικές ταινίες, κλικ εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέατρο - Ρουά ματ (2024)

Fourmi (2019)

Θέατρο - The Big Game (2024)

Θέατρο - Τζούλια (2024)

Το αγοροκόριτσο (1959) (Α/Μ)